Hopp til innhold
Film og filmklipp

Kremis

Lite kan slå en god hjemmelaget kremis til dessert.

Kremis er en iskrem som lages i en ismaskin. Når vi bruker ismaskin får isen en luftigere og mer kremete konsistens enn en parfait som ikke kjøres i maskin, og vi er sikre på at det ikke dannes noen iskrystaller i den.

Kremis består av melk, fløte, sukker, eggeplommer og smaksstoff.

Framgangsmåte

  • Kok opp melk og fløte sammen med sukker og eventuelt smaksstoff. Avkjøl litt.
  • Pisk eggeplommene lett sammen i en stålbolle.
  • Tilsett melkeblandinga i eggene mens du rører.
  • Sett blandinga tilbake på platen og varm forsiktig opp.
  • Rør til massen får en tykkere konsistens. Pass på at den ikke koker, den skal ikke over 85 grader. Bruk gjerne et termometer.
  • Tips: Bruk gjerne et termometer for å ha kontroll på temperaturen, eller benytt slikkepottesten: Rør i smeten med en slikkepott. Løft slikkepotten opp og dra fingeren over slikkepotten slik at det dannes et horisontalt spor i smeten. Hvis smeten ikke begynner å renne, men sporet blir stående, er smeten passe tykk.
  • Sil og avkjøl massen.
  • Hell massen i en ismaskin og kjør til passe konsistens.

Video

I denne videoen får du se framgangsmåten for å lage en kremis.

Video: Amendor AS, Gastronomisk Institutt / CC BY-SA 4.0
Skrevet av Jannike Gausdal.
Sist faglig oppdatert 16.10.2020