Kremis - Råvare, produksjon, sal og service (RM-KOS vg2) - NDLA

Hopp til innhald
Film og filmklipp

Kremis

Lite kan slå ein god heimelaga kremis til dessert.

Kremis er ein iskrem som blir laga i ei ismaskin. Når vi nyttar ismaskin får isen ein luftigare og meir krema konsistens enn ein parfait som ikkje blir køyrd i maskin, og vi er sikre på at det ikkje blir danna nokre iskrystallar i han.

Kremis består av mjølk, fløyte, sukker, eggeplommer og smaksstoff.

Framgangsmåte

  • Kok opp mjølk og fløyte saman med sukker og eventuelt smaksstoff. Avkjøl litt.
  • Pisk eggeplommene lett saman i ein stålbolle.
  • Tilset mjølkeblandinga i egga mens du rører.
  • Set blandinga tilbake på plata og varm forsiktig opp.
  • Rør til massen får ein tjukkare konsistens. Pass på at han ikkje koker, han skal ikkje over 85 gradar. Bruk gjerne eit termometer.
  • Tips: Bruk gjerne eit termometer for å ha kontroll på temperaturen, eller bruk sleikjepottesten: Rør i smeten med ein slikkepott. Løft slikkepotten opp og dra fingeren over sleikjepotten slik at det blir danna eit horisontalt spor i smeten. Viss smeten ikkje byrjar å renne, men sporet blir ståande, er smeten passe tjukk.
  • Sil og avkjøl massen.
  • Hell massen i ei ismaskin og køyr til passe konsistens.

Video

I denne videoen får du sjå framgangsmåten for å lage ein kremis.

Video: Amendor AS, Gastronomisk Institutt / CC BY-SA 4.0
Skrive av Jannike Gausdal.
Sist fagleg oppdatert 16.10.2020