Fordypningsoppgave – fisk - Råvare, produksjon og kvalitet (RM-RMF vg1) - NDLA

Hopp til innhold
Oppgave

Fordypningsoppgave – fisk

Gjennom denne oppgaven skal du bli bedre kjent med en fisk ved å fordype deg i en fiskesort. Hvis du følger med når de andre i klassen presenterer sine fiskesorter, lærer du masse om fisk!

Del 1

Velg deg en fiskesort, og jobb videre med denne ved å fordype deg i følgende temaer:

  • beskrivelser av fiskesort (blant annet hvor fet den er)
  • næringsinnhold og eventuell helsegevinst
  • bruksområder
  • oppbevaring over kortere og lengre tid
  • mengdeberegning – både filet og hel fisk
  • kjernetemperatur
  • hygienekrav ved stell og oppbevaring av fiskesorten
  • oppskrift på en klassisk rett med denne fisken samt tilbehør

Du skal presentere oppgaven på valgfri måte for lærer og medelever.

Forslag til kilder

  • nettstedet Sjømatskolen fra Godfisk

  • det interaktive fiskeleksikonet under. I presentasjonen finner du informasjon om en del fisk det drives fangst eller oppdrett av i Norge. På hver side er det lenke til en artikkel eller nettside med mer informasjon om arten. Disse lenkene er også samlet i en egen liste under presentasjonen.

Lenkesamling

Lenker til artikler eller nettsider om fiskearter det drives fangst eller oppdrett av i Norge.

Torskefisker

Laksefisker

Flyndrer

Andre fisker

Rensefisker

Del 2

Denne oppgaven skal du levere inn sammen med det andre fagstoffet, men ikke presentere.

Beskriv framgangsmåten og viktige elementer for å få et godt resultat for disse grunnleggende tilberedningene:

  • fiskekraft
  • fiskefarse

Del 3

Ta utgangspunkt i fiskesorten du valgte i del 1. Du skal lage en valgfri rett av denne fisken.

  • Finn en oppskrift.

  • Skriv en bestillingsliste.
  • Lag en arbeidsplan.
  • Lag retten på kjøkkenet.

Klassen lager en buffé og tilbereder og presenterer rettene til alle elevene.

Skrevet av Unni Kulhuset Granheim.
Sist faglig oppdatert 08.01.2025