Hopp til innhold
Bokmål
Fagartikkel

Solenergi

Sola er som en gigantisk kjernereaktor. Atomer kolliderer, og det frigis enorme mengder energi. Solenergien som treffer jorda i løpet av én time, er nok til å dekke verdens energibruk for ett år. Denne energien kan vi bruke til å produsere elektrisk strøm og til oppvarming.

Solceller gir elektrisitet

Solcellene i et solcellepanel gjør om lys fra sola til elektrisk strøm. Det skjer ved at

  1. sollyset treffer solcella og slår løs elektroner

  2. elektronene blir tvunget til å gå i én bestemt retning

  3. elektronene beveger seg i en krets – og strømmen kan drive for eksempel ei lyspære. Strømmen kan også lagres i et batteri eller selges til en strømleverandør.

Visste du at ...

Norge har gode muligheter for å produsere strøm med solceller? Mange forbinder solenergi med varme og mange soldager, men solceller fungerer faktisk best i kjølig klima. De er mer effektive når temperaturen er lav, og i tillegg kan snø reflektere sollyset, noe som øker mengden lys solcellene mottar.

Film om solceller (3:18)

Dersom du ønsker å vite mer om hvordan solcellepaneler fungerer, kan du se filmen under og gjøre quizen som er på slutten.

Solfangere overfører varme

I motsetning til solcellepaneler, som lager strøm, brukes solfangere til å varme opp vann eller luft direkte. I en solfanger som varmer opp vann, blir sollyset først absorbert av en mørk overflate. Når ei væske (som vann eller frostvæske) sirkulerer gjennom solfangeren, varmes væska opp. Den oppvarmede væska fraktes videre inn i huset gjennom rør og kan brukes til å varme opp både tappevann og boligen.

Virkningsgrad – hvor effektivt er det?

Virkningsgrad forteller hvor stor del av den tilførte energien som blir gjort om til nyttig energi. Resten av energien går tapt, for eksempel som varme som forsvinner ut i lufta, eller lys som blir reflektert bort.

Jo høyere virkningsgrad, desto mer av energien blir brukt til det vi ønsker – og desto mer effektivt er systemet.

  • Solcellepaneler har en virkningsgrad på mellom 15 og 30 prosent.
  • Solfangere har en virkningsgrad på mellom 50 og 80 prosent.

Tenk gjennom!

Solfangere har ofte høyere virkningsgrad enn solceller. Betyr det at solfangere alltid er et bedre valg enn solceller?

Kilder

Amdahl, P. (2022, 3. juni). Gode mogleikar for solenergi i Noreg. https://www.met.no/nyhetsarkiv/gode-muligheter-for-solenergi-i-norge

Melteig, E. (2022, 1. mars). Glemmer Norge sola når vi satser på fornybar energi? https://www.forskning.no/energi-partner-podcast/glemmer-norge-sola-nar-vi-satser-pa-fornybar-energi/1974247

Skrevet av Nina Mari Wagner og Thomas Bedin.
Sist faglig oppdatert 24.03.2025