Hopp til innhold
Fagartikkel

Næringsstoffer

Næringsstoffene er nødvendige for kroppens vekst og utvikling og for å opprettholde kroppens normale funksjoner. Her får du en oversikt over de mest kjente næringsstoffene, hvilke hovedfunksjoner de har, og hvilke matvarer som er gode kilder for de ulike stoffene.

Næringsstoffene i maten

Vi kan dele næringsstoffene i maten i to hovedgrupper:

De energigivende næringsstoffene:
I denne gruppen inngår karbohydrater, fett og proteiner.
De ikke-energigivende næringsstoffene:
I denne gruppen inngår vitaminer, mineraler, sporstoffer, vann og andre aktive stoffer.

Næringsstoffene bygger opp og vedlikeholder kroppen vår, og de energigivende kan i tillegg omsettes i kroppen ved forbrenning slik at det blir frigjort energi. Fett er det næringsstoffet som har høyest energiinnhold, 38 kJ/g. Proteiner og karbohydrater inneholder derimot bare 17 kJ/g.

De beste vitaminene får du fra maten

Som tabellen under viser, inneholder norsk kosthold ulike kilder til alle næringsstoffene kroppen trenger. I dag er det svært mange som tar kosttilskudd i form av vitamin- og mineraltabletter. Dette er ikke nødvendig dersom du er frisk og har et variert kosthold. Det eneste unntaket er vitamin D, som det kan være vanskelig å få i seg nok av. Helsedirektoratet anbefaler derfor at alle tar en skje tran eller trankapsler hver dag. Enkelte melkedrikker er tilsatt vitamin D og anbefales både til matlaging og til å drikke.

Enkelte kan også ha behov for jerntilskudd. Dette gjelder særlig kvinner i fruktbar alder. Du bør snakke med legen din eller annet helsepersonell før du begynner med jerntilskudd. Kvinner som planlegger graviditet eller som kan regne med å bli gravide, bør ta et daglig tilskudd på 0,4 mg av B-vitaminet folat.

Vi bør spise litt fra alle matvaregruppene for å få et fullverdig kosthold. Noen av næringsstoffene må vi ha mye av, mens av andre er det nok med bare noen få mikrogram. Alle næringsstoffene utfyller hverandre for å holde kroppen i form.

De ulike næringsstoffene

Tabellen viser funksjonen og kildene til de ulike næringsstoffene.

Næringsstoffer: Funksjon og kilder

Næringsstoffer

Funksjon

Kilder

Karbohydrat

Gir energi

Brød, mel, poteter, frukt, grønnsaker, sukker og sukrede matvarer

Protein

Gir energi. Er byggemateriale

Kjøtt og fisk, korn og brød, melk og ost, egg og belgfrukter

Umettet fett

Gir energi

Nødvendige fettsyrer, oljer, fet fisk og hvitt kjøtt

Mettet fett

Gir energi

Smør, helmelk, ost og rødt kjøtt

Vitamin A

Viktig for øyets funksjon. Nødvendig for vekst og utvikling

Gulrot og andre grønnsaker, margarin og smør, lever og leverpostei

Vitamin B-gruppen

Inngår i enzymer som er nødvendige for nedbryting av karbohydrat, fett og protein

Grønne grønnsaker, brød og kornvarer, melk, ost, kjøtt, fisk og egg

B-vitaminet folat

Reduserer risikoen for nevralrørsdefekter hos fostre

Grønne grønnsaker, sitrusfrukter, brød og kornvarer

Vitamin C

Viktig for celler og vev og for opptak av jern

Frukt, bær, grønnsaker og poteter

Vitamin D

Nødvendig for at kroppen skal kunne utnytte kalsium

Sollys, tran, fet fisk, fiskelever, margarin og smør

Vitamin E

Viktig for celler og vev

Grønnsaker, kornvarer og olje

Vitamin K

Viktig for blodets evne til å koagulere

Grønnsaker

Kalsium

Viktig for skjelett, tenner, muskler og nervesystem

Alle melkeprodukter, grønne grønnsaker og nøtter

Jern

Er en del av de røde blodlegemene som fører oksygen til cellene

Brød og korn, kjøtt og innmat, poteter

Kostfiber

Viktig for fordøyelsen

Grønnsaker, poteter, brød og kornvarer

Vann

Viktig for fordøyelsen og transport av næringsstoffer i kroppen

Drikkevarer. De fleste matvarer inneholder også mye vann

Kilde

Sosial- og helsedirektoratet (u.å.). Mat og mosjon i hverdagen. Helsetips fra Sosial- og helsedirektoratet. Hentet 21. februar 2018 fra https://www.matportalen.no/artikler/article4170.ece/BINARY/Mat%20og%20mosjon%20i%20hverdagen

Skrevet av Matportalen og Unni Kulhuset Granheim.
Sist faglig oppdatert 06.12.2023