Hopp til innhald

  1. Home
  2. Kokk- og servitørfag Vg2ChevronRight
  3. DrikkevarerChevronRight
  4. VinområdeChevronRight
  5. Veneto ChevronRight
SubjectMaterialFagstoff

Fagartikkel

Veneto

Av raude vinar fra Veneto, er det dei to lette raudvinane Bardolino og Valpolicella som er mest kjende. Valpolicella blir ofte kalla Italias «Beaujolais», medan Bardolino kan gå mot rosé.

Regionen Veneto

Kart over nordøst-italia. Foto.
Kart over nordøst-italia.

Regionen Veneto ligg aust for Gardasjøen mellom byane Verona og Venezia. Av raude vinar er det dei to lette raudvinane Bardolino og Valpolicella som er mest kjende. Valpolicella blir ofte kalla Italias «Beaujolais», medan Bardolino kan gå mot rosé. Begge kan med fordel drikkast noko avkjølt. Om Valpolicella har tilføyinga Amarone, er han fyldigare og har eit litt syrleg, bittert preg. Det blir laga fleire kvitvinar, men Soave er utvilsamt den som er kjend hos dei fleste. Han er stort sett tørr, men ikkje syrleg.

Til mat

  • Valpolicella classico passar til lyst kjøtt, kaldtbord òg til torsk.
  • Bardolino går til lyst kjøtt, kaldtbord, fisk og orientalsk mat.
  • Soave er ein grei fiskevin, og nokre av desse vinane passar òg til skaldyr.

Læringsressursar

Vinområde

Kva er kjernestoff og tilleggsstoff?
SubjectEmne

Fagstoff

  • SubjectMaterialFagstoff

    Amerika

    Tilleggsstoff
    AdditionalTilleggstoff
  • SubjectMaterialFagstoff

    Sør-Amerika – Argentina

    Tilleggsstoff
    AdditionalTilleggstoff
  • SubjectMaterialFagstoff

    Sør-Amerika, Chile og Uruguay

    Tilleggsstoff
    AdditionalTilleggstoff
  • SubjectMaterialFagstoff

    Nord-Amerika

    Tilleggsstoff
    AdditionalTilleggstoff
  • SubjectMaterialFagstoff

    California - historikk og klimasoner

    Tilleggsstoff
    AdditionalTilleggstoff
  • SubjectMaterialFagstoff

    Vinregionar i Australia

    Tilleggsstoff
    AdditionalTilleggstoff
  • SubjectMaterialFagstoff

    Médoc og Graves

    Tilleggsstoff
    AdditionalTilleggstoff