Hopp til innhald

  1. Home
  2. Restaurant- og matfag Vg1ChevronRight
  3. Kosthold og helseChevronRight
  4. Mat og kulturChevronRight
  5. Norsk mattradisjonChevronRight
SubjectEmne

EMNE

Norsk mattradisjon

Smalahove. Foto.

Norsk tradisjonsmat har frå gammalt av vore nøktern. God ressursutnytting var viktig, all maten måtte brukast og takast vare på. Etter slaktinga på hausten blei derfor maten konservert på ulike måtar for å vare gjennom heile vinteren. Ein del av desse konserveringsmetodane, som salting, tørking, røyking og liknande, er blitt ein del av mattradisjonen vår.

Noreg er eit langstrakt land, og dei ulike landsdelane har sine eigne mattradisjonar. Inne i landet blei det jakta og fiska i fjordar og elver, mens ved kysten var fiske på sjøen ei viktig næring. Samane har sin eigen kulturarv, som byggjer på reinsdyrkjøtt og bruk av heile dyret, ville bær og urter, men også fangst og jakt. Mattradisjonen vår står framleis sterkt i Noreg, og det betyr mykje for oss å ta vare på matkulturen vår.

Fleire av dei gamle konserveringsmetodane er framleis i bruk, men i dag blir dei stort sett brukte for smaken si skyld. Rettar der desse konserveringsmetodane er brukte, blir ofte servert ved festlege anledningar og høgtider. Det er viktig at du som fagarbeidar har god kunnskap om den norske matkulturen og kva som pregar han.

Læringsressursar

Norsk mattradisjon

SubjectEmne

Fagstoff

SubjectEmne

Oppgaver og aktiviteter