Hopp til innhald

  1. Home
  2. Restaurant- og matfag Vg1ChevronRight
  3. Kosthold og helseChevronRight
SubjectEmne

EMNE

Kosthold og helse

Kokk på restaurantkjøkken. Foto

Kosthold og helse er tett knyttet opp mot hverandre. Vi kan godt si at maten vi spiser påvirker helsen vår. Mange spiser alle måltidene på en institusjon, eller på et spisested, og da er det spesielt viktig å ha kunnskap og ta bevisste valg, sånn at maten som serveres er sunn og næringsrik.

Et sunt og variert kosthold som er basert på kostholdsrådene, vil være med på å opprettholde en god helse. Du har kanskje hørt om " fem om dagen"? Det er et av de 12 kostrådene som vii er anbefalt å følge, for å forebygge livsstilssykdommer. Det finnes også en del andre merkeordninger, som kan hjelpe deg og forbruker med å ta rikitige valg, som brødmerking og nøkkelhullsmerking.

I dette emnet vil du også få kunnskap om sammenhengen mellom livsstilssykdommer og kosthold, og matens innhold av næringsstoffer, samt lære deg mer om ulike intoleranser og allergier.

Emner

Kosthold og helse

  • Energigivande næringsstoff

    Maten vi et er sett saman av næringsstoff. Desse næringsstoffa er vi heilt avhengige av for å vekse og utvikle oss, og for å halde ved lag ulike funksjonar i kroppen.

  • Ikke-energigivende næringsstoffer

    Ikke-energigivende næringsstoffer er en samlebetegnelse på næringsstoffer som ikke gir oss energi, men som likevel er livsnødvendige for oss.

  • Antioksidanter

    I dette emnet kan du lese mer om de viktige antioksidantene og hvilke matvarer som er gode kilder.

  • Spesialkost

    Mange personar har ein allergi eller intoleranse overfor éi eller fleire matvarer og må få servert spesialkost.

  • Kostråd

    Helsedirektoratet har gitt ut 12 kostråd som skal hjelpe den norske befolkninga med å halde oppe ei god helse og førebyggje livsstilssjukdommar.

  • Hjelpemiddel i kostplanlegginga

    Det finst ulike hjelpemiddel i kostplanlegginga, som kan hjelpe forbrukaren med å ta dei rette vala.

  • Livsstil og helse

    Livsstilssjukdommar heng saman med korleis vi lever. Ved å ta sunne val, kan vi hindre at vi får ulike livsstilssjukdommar.

  • Mat og kultur

    Enkelte kulturer og religioner har egne regler for tillatt og forbudt mat. Norge har ulike mattradisjoner alt etter hvor vi befinner oss i landet.

  • Mat frå andre kulturar

    Noreg er fleirkulturelt, og du kjem til å møte menneske med ulike ønske og behov for tilpassa mat. Religion, oppvekst og land er med på å påverke.