Hopp til innhald

 1. Home
 2. Restaurant- og matfag Vg1ChevronRight
 3. Servering og drikkevarerChevronRight
SubjectEmne

EMNE

Servering og drikkevarer

En servitør skjenker vin i glasset til en gjest. Foto.

Servitøren må ha brei kunnskap om alt frå å klargjere restauranten til servering og kunnskap om mat og drikkevarer.

Det er viktig at gjesten får ein god harmoni i måltidet, og ei god totaloppleving av oppdekking, servering og service. Drikka må ikkje overdøve maten, og heller ikkje omvendt. Det finnast ulike drikker både med og utan alkohol. Ein god servitør ser gjesten an og tilbyr drikke som passar både til han og maten.

Kva for drikkevarer anbefaler du til måltidet? Korleis serverer du vin til gjesten? Korleis dekkjer du opp eit bord? Kva slags serveringsmetodar vel du? Servitøren sine oppgåver er mange, og i komande emne vil du få kunnskap om alt dette og mykje meir.

Emner

Servering og drikkevarer

 • Servering

  Servitøren er serveringsstaden sitt ansikt utetter. Ein god servitør får gjesten til å føle seg velkomen og viktig.

 • Kaffi

  Kva er eigentleg skilnaden på ein espresso og ein cappucino? I dette emnet får du kjennskap til dei vanlegaste typane og kva dei inneheld.

 • Te og kakao

  Ein kopp med god og varmande drikke gjer godt for kropp og sjel. I tillegg til kaffi, er kakao og te drikker som er mykje brukte verda rundt.

 • Vin

  Ein god vin kan vere med på å gjere eit måltid komplett. Vin blir laga av pressa druer som går gjennom ein gjæringsprosess.

 • Øl

  Øl har vore bryggja i Noreg i over 2000 år og er ein del av kulturen vår. Øl er ei samlenemning på drikker som blir laga av bygg, vatn, humle og gjær.

 • Alkoholfritt

  På festlege arrangement bør gjesten alltid ha tilbod om alkoholfri drikke. Det finst i dag ei rekkje ulike alkoholfrie drikker på marknaden.