Hopp til innhald

  1. Home
  2. Restaurant- og matfag Vg1ChevronRight
  3. RåvarerChevronRight
  4. Krydder og smaksstofferChevronRight
SubjectEmne

EMNE

Krydder og smaksstoffer

Krydder og ulike smaksstoffer brukes for å forsterke smaken i en rett, og kan også gi maten et særpreg. Det viktig å lære seg å balansere smakene i maten med salt, sødme og syre, for å få et riktig smakssbilde. Noen smaksstoffer som salt og sukker kan også benyttes som konserveringsmiddel.

Ulike typer krydder lagt opp på en benk. Foto.

Krydder er hele eller malte plantedeler med sterk lukt og smak, som deles inn etter hvilken del av planten de er fra. I vareutvalget kan vi finne både tørkede og friske krydder. Det er blitt mer vanlig de siste årene at vi bruker friske krydder, som blant annet friske urter. Det dyrkes krydderurter hele året i Norge.

Salt og sukker gjør maten mer holdbar og er viktige smaksforsterkere. Det er allikevel viktig å huske på å ikke bruke mer enn nødvendig, fordi store mengder er helseskadelig.

I dette emnet får du kunnskap om bruk og oppbevaring av krydder, eddik, salt, honning, søtningsstoffer, fruktose og glukose. Vår krydderplansje vil kunne veilede deg om hvilke krydder som passer til ulike råvarer.

Læringsressursar

Krydder og smaksstoffer