Hopp til innhald

 1. Home
 2. NorskChevronRight
 3. Tekst i kontekstChevronRight
 4. Forteljingar om det norskeChevronRight
 5. Fædrenes arvChevronRight
SharedResourceDelte ressurser

Kildemateriale

Fædrenes arv

Odd Børretzen var forfattar, illustratør og omsetjar. Han er også kjend som kåsør og ein særeigen songar som framførte eigne viser. Den lune, ironiske og humoristiske stilen hans er eit særtrekk ved både kåseria og songtekstane hans.

Teksten "Fædrenes arv" er henta frå Hvordan forstå og bruke en nordmann. En bruksanvisning med feilsøkingsskjema – en humoristisk sakprosatekst om Norge og nordmenn.

Fædrenes arv

av Odd Børretzen

Inntil for få år siden bar Nordmannen det meste av sin livsholdning, sine meninger, holdninger og overbevisninger med seg på ryggen, kan man si. Disse meninger, holdninger og overbevisninger hadde han nemlig arvet fra sine foreldre, som igjen hadde arvet dem fra sine foreldre, osv. bakover. Blant disse nedarvede meninger, holdninger og overbevisninger var:

 1. Tale er sølv, men taushet er gull.
 2. Norge er det vakreste og beste landet i Skandinavia, og Skandinavia er, uten sammenligning, den vakreste delen av verden.
 3. Norske leger er de eneste leger i Verden som har en forsvarlig medisinsk utdannelse. Blant annet er de de eneste som har lært noe om hygiene.
 4. Norske politikere, funksjonærer, politifolk, kelnere og drosjesjåfører er ærlige i motsetning til utenladske (også svenske) politikere, funksjonærer, politifolk, kelnere og drosjesjåfører, som er korrupte, løgnaktige, maktsyke og upålitelige.
 5. Norske skiløpere er best i Verden, og hvis utenlanske (f. eks. svenske) skiløpere går fortere enn de norske, kommer dette av at de enten har brukt anabole steroider og/eller får betalt av staten, eller at de norske har smurt seg bort eller spist noe de ikke har tålt.
 6. I Norge er det bare tyver som stjeler, mens i utlandet stjeler alle hvis du ikke passer godt på kofferten din.
 7. Henrik Ibsen er verdens største dramatiker.
 8. Norsk mat er egentlig den eneste maten som er egnet som menneskeføde.
 9. Alle nordmenn er individualister.
 10. Det er grunn til å se med mistro på elektronisk databehandling, fjernsynsovervåking, påhengsmotorer osv.
 11. Du blir ikke lykkelig av å være rik.
 12. Man bør drikke vann til maten.
 13. Man bør se med mistenksomhet på italienere, franskmenn, nederlendere, svensker, spanjoler, grekere og de fleste andre utlendinger over eller under 18 år.

Den moderne Nordmann har kassert, kvittet seg med, mye av sin Fædrenes Arv. Dette gjelder punktene 4, 6, 10, 11 og 12.

(1991)

Læringsressursar

Forteljingar om det norske

Kva er kjernestoff og tilleggsstoff?
SubjectEmne

Læringssti

SubjectEmne

Fagstoff

SubjectEmne

Oppgaver og aktiviteter

SubjectEmne

Kildemateriale