Hopp til innhald

Denne mappa er delt av ein fagperson, og inneheld fagstoff, oppgåver og lenker til tekster frå både NDLA og andre nettstader. Logg inn på Min NDLA for å kopiere mappa eller lagre lenka.

Grunnleggende tilberedningsteknikker

  1. Pannesteiking er ein veldig allsidig tillagingsmetode. Kjøt, fisk, grønsaker, frukt – nesten alt kan steikjast i ei panne.

  2. Omnsbaking
    Fagstoff

    Å omnsbake betyr å steikje ei råvare i tørr varme. Dette går føre seg i ein omn, og variasjonane er mange.

  3. Sous vide
    Fagstoff

    Ein av dei mest nytta teknikkane i det moderne kjøkkenet er sous vide. Du vil finne vakuumposar med råvarer og matrettar på fleire typar kjøkken.

  4. Salting
    Fagstoff

    Salt blir rekna som ein den eldste og viktigaste konserveringsmetoden i historia. Metoden har vore nytta både til fisk og kjøt i fleire tusen år.

  5. Posjering
    Fagstoff

    På fagspråket betyr posjering "koke utan å koke". Denne teknikken eignar seg veldig godt til råvarer som lett blir øydelagde viss dei blir kokte for hardt.

  6. Fritering
    Fagstoff

    Fritering er ein mykje nytta teknikk på kjøkkenet. Kva er viktig å hugse på når du skal fritere?

  7. Røyking
    Fagstoff

    I Noreg har vi nytta røyk for å konservere og lage mat i fleire hundreår. Når du røykjer mat, får du ein særeigen røyksmak som mange liker.