Denne mappa er delt av ein fagperson, og inneheld fagstoff, oppgåver og lenker til tekster frå både NDLA og andre nettstader. Logg inn på Min NDLA for å kopiere mappa eller lagre lenka.
Grunnleggende tilberedningsteknikker
- PannesteikingFagstoff
Pannesteiking er ein veldig allsidig tillagingsmetode. Kjøt, fisk, grønsaker, frukt – nesten alt kan steikjast i ei panne.
- OmnsbakingFagstoff
Å omnsbake betyr å steikje ei råvare i tørr varme. Dette går føre seg i ein omn, og variasjonane er mange.
- Sous videFagstoff
Ein av dei mest nytta teknikkane i det moderne kjøkkenet er sous vide. Du vil finne vakuumposar med råvarer og matrettar på fleire typar kjøkken.
- SaltingFagstoff
Salt blir rekna som ein den eldste og viktigaste konserveringsmetoden i historia. Metoden har vore nytta både til fisk og kjøt i fleire tusen år.
- PosjeringFagstoff
På fagspråket betyr posjering "koke utan å koke". Denne teknikken eignar seg veldig godt til råvarer som lett blir øydelagde viss dei blir kokte for hardt.
- FriteringFagstoff
Fritering er ein mykje nytta teknikk på kjøkkenet. Kva er viktig å hugse på når du skal fritere?
- RøykingFagstoff
I Noreg har vi nytta røyk for å konservere og lage mat i fleire hundreår. Når du røykjer mat, får du ein særeigen røyksmak som mange liker.