Hopp til innhold
Fagartikkel

Bunadtilvirker

Bunadstradisjoner er en viktig del av norsk kultur og identitet. En bunadtilvirker jobber med produksjon, reparasjon og restaurering av ulike bunader og folkedrakter.
Julie Mari Wiig gir oss innblikk i hverdagen til en bunadtilvirker. Video: Jarle Sten Olsen / CC BY-ND 4.0

Teknikker

Som bunadstilvirker bruker du ulike søm- og broderiteknikker, samt forskjellige bånd, vev- og trådteknikker. Du kan arbeide med tradisjonsbundne bunader og folkedrakter, rekonstruere fra folkedrakttradisjonen og utvikle nye modeller.

Egenskaper

Som bunadtilvirker må du ha kunnskap om drakthistorie og ulike materialer som brukes i de ulike bunadstradisjonene. Du må være nøyaktig og god i håndsøm, og du må kunne kommunisere godt med kunder og oppdragsgivere.

Utdanning

Utdanningen for å bli bunadstilvirker er to år i videregående skole og to år i lære i bedrift. Det første året tar du Vg1 håndverk, design og produktutvikling. Det andre året velger du Vg2 søm og tekstilhåndverk. Etter to år i lære i bunadtilvirkerfaget kan du ta svennebrev.

Relatert innhold

Fagstoff
Søm og tekstilhåndverk

Tekstilhåndverk er et skapende og fremtidsrettet fag. Etter søm og tekstilhåndverk i Vg2, kan du velge mellom elleve forskjellige lærefag.