Hopp til innhold

Fagstoff

Synlig reparasjon

Hvordan kan vi forbruke mindre? Å gjenbruke og reparere er et viktig skritt mot et mer bærekraftig samfunn. Eva Kittelsen viser hvordan hun tar vare på klær og samtidig skaper en personlig garderobe. Hun lar reparasjoner bli en del av dekoren på plaggene.
Smilende dame viser fram tre bukser der reparasjoner er en del av dekoren. Foto.

Hvorfor skal vi reparere?

Eva Kittelsen er designer, tekstilkunstner og forfatter. Hun jobber for å gjøre reparasjon minst like normalt som å kjøpe nytt. Målet er at folk og bedrifter skal se mulighetene og bygge opp en reparasjonskultur.

I filmen under forteller Eva Kittelsen om de menneskelige og miljømessige fordelene som finnes i reparasjon, og hun viser oss eksempler på kreative løsninger. En del av bildene som blir brukt, er hentet fra facebookgruppa "My visible mend".

På facebookgruppa "My visible mend" skriver hun: "Jeg drømmer om et samfunn der reparasjon er så normalisert at man nesten bare får kjøpt etisk produserte kvalitetsklær, der brukthandelen florerer siden klærne er laget for å vare, og der omsøm og reparasjonstjenester, inkludert synlig reparasjon på bestilling, er like normalt som å handle nytt!"

Tenk over

Hva tenker du om det Eva Kittelsen har skrevet om drømmesamfunnet? Hva skal til for at vi kommer dit?

Hva er din holdning til det å kjøpe nye klær?

Har du noen slitte klær som du kan gi et personlig preg gjennom synlig reparasjon? Hva trenger du å lære for å reparere dem på en holdbar måte?

Hvordan kan vi reparere slitte klær?

Du må ta hensyn til hva slags tekstiler du arbeider med når du skal reparere. Grunnprinsippet er å stoppe strikkede plagg og å lappe vevde stoffer, men du kan kombinere ulike teknikker. Jo flere erfaringer du gjør, dess flere muligheter ser du. I filmen under får du noen praktiske tips til hvordan du kan komme i gang.

Fikselaug

Husfliden arrangerer åpne arrangementer hvor alle som vil, kan komme for å lære å fikse. Du kan lære enkle håndverksteknikker for reparasjon av tekstiler og utstyr. Målet er å vise hvordan du enkelt kan ta vare på klærne dine og få dem til å vare lenger.

Relatert innhold

CC BY-SASkrevet av Inger Gilje Sporaland og Marthe Johanne Moe.
Sist faglig oppdatert 05.08.2024

Læringsressurser

Bærekraftig utvikling