Gjødsling
Hvor mye du skal gjødsle, avhenger av flere faktorer:
Kornart
Noen kornarter krever mer næring enn andre. Dette henger ofte sammen med veksttid fra såing til modning. Arter med lang veksttid krever mer næring enn arter med kort veksttid.
Forgrøde
Dersom fjorårets vekst, forgrøden, etterlater seg næring i jorda, kan du gjødsle litt mindre enn du ville ha gjort med en vekst som brukte opp all næringa.
Jordtype
Noen jordtyper inneholder naturlig mer næring enn andre. For eksempel er det mer næring i leirjord enn i sandjord.
Næringsinnholdet i jorda
Hva næringsinnholdet er i den jorda du har, kan du finne ut av gjennom en jordanalyse.
Vi bestemmer ofte mengden gjødsel vi tilfører, ut fra mengden nitrogen vi ønsker. Gjødseltypene som brukes, er sammensatt slik at de ulike næringsstoffene står i forhold til hverandre etter plantenes behov og jordtype. I korndyrking gjødsler vi vanligvis med mellom 10 og 15 kg nitrogen (N) per dekar i en vekstsesong.
Om du gjødsler mer enn kornplantene trenger, kan det bli legde. Legde betyr at akset i toppen blir så tungt at stråa knekker og åkeren legger seg. Det gir problemer i innhøstinga og redusert avling fordi det er vanskelig å få med alt kornet. I tillegg kan det gi dårligere kvalitet på kornet fordi det lettere blir soppangrep.
I konvensjonell korndyrking vil de aller fleste gjødsle i samme operasjon som de sår. De bruker en kombimaskin som både sår og gjødsler samtidig. I konvensjonell korndyrking brukes det mest mineralgjødsel, men hvis du har tilgang til husdyrgjødsel, er det bra for jorda om du bruker dette iblant. Det vil tilføre jorda mer organisk materiale som er bra for livet i jorda (jordhelsa).
I økologisk korndyrking brukes husdyrgjødsel eller pellets godkjent for økologisk dyrking. Pelletsen består av tørket plantemateriale og/eller husdyrgjødsel.
I de seinere åra har flere begynt med delgjødsling i korn. Det betyr at de deler opp den totale gjødselmengden og tildeler den på to eller tre ulike tidspunkter. Minst halvparten av gjødsla bør gis ved såing. I bygg og havre gir du resten av gjødsla i slutten av buskingsfasen. I hvete anbefales to delgjødslinger, den første i siste del av buskingsfasen, den andre rett før skyting.
I enkelte år kan det bli behov for tilleggsgjødsling. Dette behovet kan dukke opp tidlig i vekstsesongen når det er spesielt mye nedbør som fører til utvasking av næring fra jorda. Tilleggsgjødsling er altså et tiltak i spesielle situasjoner og må ikke forveksles med delgjødsling.
Hva er forskjellen på delgjødsling og tilleggsgjødsling?
Hvilke faktorer påvirker hvor mye du bør gjødsle kornåkeren din?
Hva er legde i kornåkeren?
Relatert innhold
I korndyrking er det viktig å sette inn tiltak som gjødsling eller plantevern til rett tid i kornplantas utvikling. Til det kan vi bruke Zadoks skala.