Hopp til innhold

Fagstoff

Arter og sorter

Du kan velge blant et stort utvalg av arter og sorter når du skal dyrke korn. Hva er forskjellen på art og sort, og hva skiller dem fra hverandre? Hva må du tenke på når du skal velge såkorn på garden din?
Kornaks fra fire ulike arter ligger etter hverandre. Foto.

Arter

En art er ei gruppe individer som kan få fruktbart avkom med hverandre. Ulike arter kan i noen tilfeller få felles avkom, men dette avkommet vil normalt ikke selv være fruktbart. Bygg, havre, hvete og rug er eksempler på ulike arter.

Bygg

Bygg er den kornarten som trenger kortest tid fra såing til modning. Den kan derfor dyrkes i et større område enn både havre og hvete, for eksempel litt høyere over havet eller litt lengre nord.

To bilder, et av en stor gul byggåker og et nærbilde av byggaks. Foto.

Det finnes to underarter av bygg: toradsbygg og seksradsbygg. Akset i toradsbygget har to rader korn, mens seksradsbygget har seks rader med korn. Det er også kortere enn toradsakset. Toradsbygget har størst avlingspotensial, men krever en litt lengre vekstsesong for å modne sammenliknet med seksradsbygget.

Kornaks med seksradsbygg og toradsbygg på hvit bakgrunn. Foto.

Havre

Havre går for å være den minst kravstore kornarten når det gjelder jord, og den tåler også godt et kjølig og fuktig klima. Havre er derfor en stor produksjon i Norden, sammenlikna med for eksempel hvete. Faktisk er Finland verdens tredje største havreprodusent. Nesten all havren vi dyrker i Norge, brukes som dyrefôr.

To bildet, et av en stor, gul havreåker og et nærbilde av havreaks. Foto.

Hvete

Hveteproduksjonen i Norge kan variere ganske mye fra år til år. Den stiller større krav til varme, og det meste av hveten dyrkes derfor på det sentrale Østlandet. Blir det en dårlig vekstsesong, med for eksempel tørke der, blir produksjonen lav. Dyrking av bygg og havre er mer spredt, og det blir sjelden dårlig sesong på hele Østlandet og i Midt-Norge samme år.

To bilder, et av en gul hveteåker og et nærbilde av hveteaks. Foto.

Rug

Rug har et djupt rotsystem og er derfor den kornarten som tåler tørke best. Den har vært krevende å dyrke fordi stråa er lange, noe som lett gir mye i åkeren. Sjøl om det i seinere år har kommet sorter med kortere og sterkere strå, er det lite dyrking av rug i Norge i dag.

To bilder, et av en stor, gul rugåker og et nærbilde av rugaks. Foto.

Sorter

For hver av kornartene våre finnes det flere sorter. Brage, heder og rødhette er eksempler på sorter av bygg. De forskjellige sortene kan se like ut, men de har ulike egenskaper som skiller dem fra hverandre. Det kan være egenskaper som

  • modningstid

  • sjukdomsresistens

  • avlingspotensial

Det er mange, både i Norge og i resten av verden, som jobber med å utvikle nye sorter der en eller flere av disse egenskapene blir forbedret. De som jobber med dette, kaller vi foredlere.

Hvilket korn skal jeg velge?

Hvilken art du skal velge, avhenger av klima og jordtype, men også om du satser på å produsere korn til mat eller korn til dyrefôr.

Hvilken sort du skal velge, avhenger blant annet av hvor lang vekstsesong det er der du bor, og hvor tidlig du kommer i gang på våren. Bor du et sted i landet der vekstsesongen er lang, kan du velge en sort som trenger lang tid for å bli moden. Denne sorten vil ikke passe like bra om du bor et sted med kort sesong, for der kan vinteren komme før kornet ditt er klart til tresking. Oversikt over sorter på markedet finner du hos de som selger såkorn.

Oppgave: Sammenlikn sorter av samme art

Gå inn på ei nettside som selger såkorn (for eksempel Felleskjøpet eller Strand-Unikorn). Finn tre sorter for hver av artene havre, bygg og hvete. Kan du finne hva som skiller sortene i samme art fra hverandre?

Kilder

Graminor. (u.å.). Korn. https://graminor.no/utvikling-av-plantesorter/korn

Holtet, E. K. (2021, 16. desember). Rug. I Store norske leksikon. https://snl.no/rug

CC BY-SASkrevet av Anne Langerud.
Sist faglig oppdatert 20.03.2023

Læringsressurser

Kornproduksjon