Hopp til innhold

Fagstoff

Celletall

Hva er egentlig celletall, og hvorfor snakker vi så mye om det? Når du driver med mjølkeproduksjon, er det veldig viktig at dyra dine har god jurhelse. Ved å følge med på celletallet i mjølka får du informasjon om hvordan det står til med nettopp jurhelsa.
Nærbilde av et mjølkeorgan som sitter på et jur. Det kommer mjølk i spenekoppsentralen. Foto.

Hva er celletall?

Celletall er det samme som antall døde jurceller og hvite blodceller vi finner i mjølka. Siden disse cellene allerede er døde, vil det ikke bli flere av dem etter at mjølka har kommet ut av spenene.

Alle kroppsceller må skiftes ut etter hvert som de blir utslitt, så det vil alltid være noen celler i mjølka. Men ved en infeksjon i juret vil det strømme millioner av hvite blodceller dit for å bekjempe infeksjonen. Disse blodcellene dør i kampen og blir med ut i mjølka.

Normalt celletall

I Norge ligger det normale celletallet mellom 10 000 og 50 000 celler per milliliter mjølk. Men dette varierer en del, og både kurase, alder og mjølkemengde spiller inn, så et celletall på 100 000 er heller ikke unormalt.

Det er normalt at celletallet er høyt i råmjølksperioden, for da er forsvaret i juret forsterka. Når nærmer seg, vil celletallet også stige, for da har juret jobbet hardt med å produsere mjølk i mange måneder. Mange jurceller dør og må erstattes av nye før den neste kalven kommer og kua skal starte med en ny laktasjonsperiode.

Høyt celletall

Som nevnt over er det normalt at celletallet er litt høyere i enkelte perioder. Brunst, diaré og andre årsaker til at kua blir stressa, kan for eksempel også gi høyt celletall i perioder.

Men hvis juret står under angrep av mastittbakterier, skilles det ut veldig store mengder av hvite blodceller, og da kan celletallet rase opp i over en million celler på kort tid.

Visste du at ...

Celletallet kan komme opp i 100 millioner celler per milliliter mjølk når kua har jurbetennelse?

Celletall og mjølkekvalitet

Når du leverer mjølk til meieriet, blir det alltid tatt ut en liten prøve som sendes til analyse i et laboratorium. Resultatet av denne analysen bestemmer hvor god betaling du skal få for mjølka di, og hvis celletallet er over 230 000 celler per milliliter mjølk, får du dårligere betalt.

Det er ikke bare celletallet som avgjør kvaliteten på mjølka og mjølkeprisen, så vi vil ta for oss alle kvalitetsreglene i ei annen side.

Styringsrommet bak i en mjølketankbil. Foto.

Viktige begreper

Celletall (eller kucelletall)
er celletall i juret til ei ku. Kucelletallet blir analysert i forbindelse med veiing av mjølka, som regel en gang i måneden.
Celletall i tankmjølk
er samla celletall fra alle kyrne. Prøve til analyse blir tatt når mjølka blir henta.

Relatert innhold

CC BY-SASkrevet av Ingrid Ellen Resell.
Sist faglig oppdatert 20.11.2023

Læringsressurser

Mjølking