Hopp til innhold
Fagartikkel

Merking av lam

For å holde rede på hvilke lam som hører til hos hvilken søye, må du alltid følge med under lamminga sånn at du får registrert hvor mange lam som kommer, og hvilket kjønn de har. I løpet av de første dagene må du også øremerke lamma for å ha kontroll når sauene slippes sammen med resten av flokken.

Merkeforskriften

Du kan ikke velge om du vil øremerke lamma dine, siden dette er lovpålagt i forskrift om merking, registrering og rapportering av dyr. Alle småfe som er født i Norge, skal merkes med øremerke før de er 30 dager gamle, og de skal alltid merkes før de slippes ut på beite eller blir solgt til en annen bonde.

Med noen unntak kan du fritt velge hvilken farge du bruker på merkene. Unntakene er hvit og lakserød eller farger som kan forveksles med disse. Det er fordi hvit farge bare skal brukes på dyr som er solgt til en ny buskap i Norge, mens lakserøde merker bare skal brukes på dyr som blir innført fra andre land.

Merkeforskriften gjelder ikke for småfe som holdes som kjæledyr.

Individnummer

Hvert dyr skal ha sitt unike individnummer, og i tillegg skal øremerket vise identiteten til den som eier dyret. Alle som eier produksjonsdyr, må registrere bestilling av godkjente øremerker i Merkeregisteret hos Statens dyrehelsetilsyn.

Det første tallet i individnummeret for småfe skal vise hvilket år dyret er født, derfor skal lam som er født i 2024, ha et individnummer som starter med 4. Bak tallet som viser årstallet, kommer individnummeret, som lamma får i den rekkefølgen de blir født.

Registrering

I tillegg til å merke alle lamma må du ha en dyreholdjournal for alle dyra dine. Du kan bruke Sauekontrollen til dette, men du kan også bruke andre skjema så lenge de er godkjent av Statens dyrehelsetilsyn.

Her er ei liste over det som skal være med i dyreholdjournalen for sau:

  1. dyras unike identitetsnummer

  2. fødselsdato og opplysninger om identiteten til lammas foreldre

  3. dødsdato eller dato for levering til slakt. Hvis du ikke vet datoen, fordi dyret er tapt på utmarksbeite, er det greit å registrere dødsmåned eller året dyret forsvant.

  4. salg eller andre overføringer. Her skal navn og adresse på mottaker være med samt dyras identitetsnummer og dato for overføring.

  5. situasjoner der dyra har vært i kontakt med andre dyrehold med dato for kontakt, i tilfelle smittesporing blir aktuelt

  6. øremerker du har mottatt

  7. oversikt over værene du bruker som avlsdyr

Film som viser framgangsmåten ved merking av lam

Video: Jarle Sten Olsen / CC BY-ND 4.0

Kilde

Forskrift om merking og registrering av dyr. (2002). Forskrift om merking, registrering og rapportering av dyr (FOR-2002-09-03-970). Lovdata. https://lovdata.no/LTI/forskrift/2002-09-03-970

Relatert innhold

CC BY-SA 4.0Skrevet av Ingrid Ellen Resell.
Sist faglig oppdatert 19.02.2024