Hopp til innhold

Fagstoff

Å forebygge smittespredning

For at smittsomme sjukdommer ikke skal komme inn i fjøset ditt, må du tenke gjennom hvordan du best kan beskytte dyra dine mot smitte. Det er påbudt å ha smittesluse i alle fjøs som driver med produksjonsdyr. I tillegg er det viktig å ha faste rutiner for besøk hos dyra.
Smittevernplakat som sier at adgang kun kan skje i samråd med eier, kontaktinformasjon til eier og en påminnelse om smittebeskyttelse. Illustrasjon.
Åpne bilde i et nytt vindu

Krav til smitteverntiltak

Friske dyr er en forutsetning for god dyrevelferd. Vi har god dyrehelse i Norge, og den ønsker vi å ta vare på. Derfor stilles det krav om at du som bonde eller avløser skal ha kunnskap om dyrehelse. Smittsomme sjukdommer kan spre seg raskt, og det er viktig å hindre dette. Et viktig tiltak er å ha ei smittesluse.

Smittevernplan

Det er også krav om at du skal ha en smittevernplan for dyreholdet ditt når du driver med husdyrproduksjon. Denne planen skal beskrive hvilke rutiner du har for å forebygge smitte.

Kollasj som viser ulike detaljer på en smittevernplakat. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Faste rutiner for å forebygge smitte

I tillegg til krava som du må følge fordi det står dyrehelseforskriften, kan du hjelpe til med å holde dyra friske ved å følge noen enkle regler:

  • Ikke gå inn i et fjøs uten å spørre dyreeier om du kan besøke dyra.

  • Når du passerer smitteslusa i fjøset, skal du skifte klær og sko, slik at du ikke tar med deg smitte inn til dyra. Du skal alltid vaske hendene dine før du går inn i fjøset.

  • Hvis du arbeider i flere fjøs, skal du alltid vaske deg og skifte klær og skotøy mellom de ulike fjøsa.

  • Vask arbeidstøyet ditt ofte, og helst på minst 60 grader. Denne temperaturen dreper de fleste mikroorganismene som kan gi sjukdom.

  • Hvis du har vært i kontakt med dyr i utlandet, skal du vente i 48 timer før du går inn i ei norsk besetning. Hvis du har vært i et land som har kjent forekomst av munn- og klovsjuke, skal du vente i 72 timer før du har kontakt med dyr i Norge.

  • Ta kontakt med dyreeier hvis du ser et dyr som oppfører seg unormalt.

Tenk gjennom!

Hvorfor må du vente i 48 timer før du går inn i et fjøs / ei besetning, hvis du har vært i kontakt med dyr i utlandet?

Dyr på beite trenger også beskyttelse

Dyr som går ute på beite, har ingen smittesluse som beskytter dem. Derfor er det viktig å tenke på at smitte også kan skje når du treffer dyr som er ute i det fri. Det er ikke greit å gi matrester eller litt av nista di til dyr du treffer, fordi maten du har med deg, kan inneholde stoffer som i verste fall kan gjøre dyra sjuke! La heller ikke hunden din hilse på dyr som går ute, uten at det er avtalt med dyreeier. Hunden kan være bærer av virus og bakterier som kan føre til smitte hos beitedyra.

Oppgave

Hva husker du fra det du har lest? Velg rett alternativ til spørsmålene.

Relatert innhold

Smittesluser forhindrer at det kommer smitte inn i eller ut av dyreholdet. Lær hvordan du skal gjøre det i praksis.

CC BY-SASkrevet av Ingrid Ellen Resell.
Sist faglig oppdatert 29.08.2023

Læringsressurser

Smittsomme sjukdommer hos dyr