Hopp til innhold

Fagstoff

Opptak og lagring

Under potetopptakinga ønsker vi oss tørt og fint vær. Da blir mindre jord med inn på lager, noe som gir bedre lagringsforhold for potetene. Samtidig påfører vi jorda mindre strukturskade og reduserer risikoen for jordpakking.
Potethøster med arbeidere og store mengder poteter. Foto.

Opptak

Når vi skal høste inn potetene, er det en del ting vi bør prøve å få til. Det kan være greit å følge punktene nedenfor uansett om du høster maskinelt på store arealer eller om du har en liten potetåker i hagen.

Tørt og fint vær

Når vi skal høste inn potetene, ønsker vi oss fint vær, og jordtemperaturen bør være over 8 grader. Under tørre forhold drar vi med oss mindre jord inn, og potetene lagres bedre. I tillegg unngår vi å ødelegge jordstrukturen og pakke jorda så mye når det er tørt.

Modne poteter

Potetene bør være modne. Da løsner de lett fra jordstenglene, noe som letter opptaket. I tillegg er skallet sterkere på modne poteter, og de tåler mer behandling uten å ta skade.

Skånsom behandling av knollene

Det er noe som heter at potetene skal behandles som egg. Så forsiktig er det vanskelig å være, men vær så forsiktig du kan, for å unngå støt og sår på knollene.

Opptørking før de settes på lager

La potetkassene stå ute et par timer etter opptak hvis været er fint uten altfor sterk sol. Da tørker knollene litt mer før de settes på lager.

Lagring

Når potetene har kommet inn på lageret, er det viktig at prosessen med opptørking fortsetter. Etter opptak fortsetter potetene å respirere, eller ånde, og da avgir de vann. Har du vifter, bør disse være påslått. Hvis du ikke har vifter, åpner du dører og porter slik at fuktigheten slipper ut. Respirasjonen i knollene fortsetter gjennom lagringstida, men den er sterkest i starten. Derfor der det lurt å lufte litt ekstra da.

Kasse med poteter på et jorde. En traktor med potetopptaker i bakgrunnen. Foto.

Sårheling

Etter opptørking starter det vi kaller sårhelingsperioden. Denne perioden er viktig for å hindre at råte setter seg i små sår som potetknollene kan ha fått under opptak. Temperaturen bør da være på 10–12 grader i 2–3 uker. Pass på at temperaturen i lageret ikke er høyere enn i knollene, ellers får vi kondensering, og fukta legger seg på knollene. Da øker faren for sjukdomsangrep.

Etter sårhelingsperioden senker vi temperaturen sakte ned mot den temperaturen vi har utendørs. Beste lagringstemperatur for potet varierer litt mellom sorter, men den er vanligvis rundt 3–4 grader.

Oppgave

Kilder

Fagforum potet. (2021, 24. mars). Dyrking av de beste økologiske potetene. https://potet.no/fagartikler/potet/drenering/potet/dyrking-av-de-beste-okologiske-potetene-2

Schmaucks, T. (2023, 18. august). Høsteteknikk i potet. Fagforum potet. https://potet.no/fagartikler/potet/hosting/nord/hosteteknikk-i-potet

CC BY-SASkrevet av Anne Langerud.
Sist faglig oppdatert 16.02.2024

Læringsressurser

Opptak og lagring av potet