Hopp til innhold

Fagstoff

Avlspurker

Hvis du driver med smågrisproduksjon, er du avhengig av å ha gode mordyr. I Norge blir disse purkene avlet opp i spesielle avlsbesetninger. Når avlspurkene er fire–fem måneder gamle, blir de fleste solgt til andre besetninger for å bli mødre til nye kull med grisunger.
Fjeset til ei purke som ligger i bingen. En grisunge går rett forbi trynet til mora, og flere grisunger går rundt i bingen. Foto.

Avlspurkas syklus

Ei avlspurke får som regel to kull med grisunger i løpet av året. Fra purkene blir kjønnsmodne, består livet deres av drektighet, smågrisperiode og en kort tomperiode før neste drektighet. For å ta best mulig vare på purkene må du vite hvilke krav de stiller til miljøet sitt, og hva slags fôr og stell de trenger for å holde seg friske.

Tidslinje med perioder i livet til ei purke. Første periode er på ei uke og går fra avvenning til inseminering. Deretter er purka drektig i 115 dager før grising, så går hun inn i en smågrisperiode på 5 uker. Da starter en ny runde med avvenning, inseminering, ny drektighetsperiode og slik fortsetter det. Illustrasjon.

Inseminering

Ei purke kommer i brunst med 21 dagers mellomrom. De fleste som driver med gris i dag, har flere purker som er på samme stadium i syklusen samtidig, slik at insemineringa er konsentrert til korte perioder.

Tidslinje med perioder i livet til ei purke med utheving av  perioden inseminering. Illustrasjon.

Hvordan få ei purke til å vise brunst?

Et skifte i miljøet er viktig for at purkene skal komme i brunst, og de fleste purkene vil komme i brunst i løpet av de første 5 til 7 dagene etter avvenning. Ved avvenning flytter du purkene bort fra grisungene og inn til en fellesbinge med andre purker. Det er vanlig å avvenne flere purker samtidig og samle dem i en binge.

Drektighet

Purka går drektig i omtrent 115 dager. I denne perioden vil hun stort sett bare ete og sove. Det er vanlig med automatisk utfôring av kraftfôr to ganger om dagen. I tillegg skal de ha grovfôr i drektighetstida.

Tidslinje med perioder i livet til ei purke med drektighetsperiode uthevet. Illustrasjon.
Kraftfôrautomat til purker. Flere beholdere med kraftfôr montert på fjøsinnredning. Foto.

Grovfôr er viktig

De fleste purkene trenger ikke så mye energi i drektighetsperioden, og de får bare mellom to og fire kilo kraftfôr i løpet av et døgn. Dette er altfor lite til at purka føler seg mett, sjøl om hun får dekket næringsbehovet sitt. Derfor er det veldig viktig at drektige purker får grovfôr i tillegg til kraftfôret! Du kan bruke både surfôr og høy. Ferskt gras er de veldig glad i, så det kan du også gi dem sommerstid.

Høy

Hvis du skal bruke høy, bør det ikke være for grovt. Tilpass mengden etter hvor mye purkene eter. Hvis det blir for mye sånn at de tråkker det ned i bingen, blir det mye jobb å skrape den rein.

Seks purker ligger og sover sammen i en binge. Bingen er strødd med sagflis. Ei metallkorg med høy henger over bingeskillet. Det er to vinduer over purkene, og en ventil for luftinntak mellom vinduene. Foto.

Surfôr

Du kan bruke både silo og rundballe av god kvalitet til purkene dine. Det er en fordel hvis fôret ikke er for bløtt, og du bør ikke gi mer enn det purkene klarer å ete opp. Hvis surfôr blir liggende for lenge, kan det gå ut over kvaliteten. Dette må du være klar over så du ikke fôrer purkene med skjemt fôr.

Halm

Halm egner seg ikke som eneste grovfôr til drektige purker, men kan godt brukes som strø eller rotemateriale i bingen.

Stereotyp atferd

Purker som får for lite grovfôr, vil være sultne store deler av døgnet, og da blir de veldig frustrerte. Som en reaksjon på sult og manglende aktivitet vil de begynne å vise tegn til stereotyp atferd. Stereotyp atferd er oppførsel som ikke gir mening, og det er et signal om at dyra ikke får dekket de naturlige behova sine. Et eksempel på stereotyp atferd er at purkene står og biter i innredninga.

Gris som biter på innredninga i et grisefjøs. Foto.

Grising

Ei uke før grising må purkene flyttes til en godt reingjort fødebinge. Det er viktig at purka får tilgang på rotemateriale i fødebingen slik at hun får utføre redebygging før grisinga. De fleste purkene klarer grisinga på egen hånd og trenger bare å få være i ro, men du må alltid følge med så du kan hjelpe til hvis det trengs.

Tidslinje med perioder i livet til ei purke med utheving av  perioden grising. Illustrasjon.

Smågrisperioden

Når grisinga er overstått og alle grisungene har fått i seg råmjølk, er det fortsatt viktig å følge godt med på både purka og grisungene de første dagene. Purka kan bli sjuk, og det går ut over grisungene fordi de får mindre mjølk. Faren for infeksjon er størst hvis purka har fått fødselshjelp, så du bør være ekstra oppmerksom hvis det er tilfellet.

Tidslinje med perioder i livet til ei purke med utheving av perioden smågrisperode. Illustrasjon.

Purka og grisungene skal være sammen i minst 28 dager etter fødselen, og det er vanlig at de går sammen i 33–35 dager. Hvis du driver økologisk, skal de gå sammen til grisungene er minst 40 dager gamle.

Avvenning

Avvenning er det samme som å skille purka fra grisungene. Det er viktig at grisungene har lært seg å ete kraftfôr og drikke vann før avvenning, og de bør få fortsette å bo i sitt vante miljø når mora tas fra dem.

Tidslinje med perioder i livet til ei purke med utheving av  perioden avvenning. Illustrasjon.

Fellesbinge

Når du har flere purker som skal avvennes samtidig, er det vanlig å samle dem i en fellesbinge. Selv om purkene har gått sammen før, må de bli kjent med hverandre på nytt etter å ha vært i fødebingene, så det blir en del slåssing før rangordenen er på plass igjen.

Brunst

Samtidig som purkene kjemper om plassen sin i flokken, er vi tilbake på starten av syklusen, de kommer i brunst og blir inseminert i løpet av ei ukes tid.

Kilder

Svineportalen. (2018, 30. mai). Grovfôr til purker – et kinderegg i svineproduksjon. https://svineportalen.no/grovfor-til-purker-et-kinderegg-i-svineproduksjon/

Svineportalen. (2018, 30. mai). Praktisk bruk av grovfôr til purker. https://svineportalen.no/praktisk-bruk-av-grovfor-til-purker/

Relatert innhold

I god tid før grisungene kommer, må du flytte purka til en reingjort fødebinge. Når grisinga starter, må du følge med, sånn at du kan hjelpe til ved behov.

CC BY-SASkrevet av Ingrid Ellen Resell.
Sist faglig oppdatert 28.02.2024

Læringsressurser

Fôring og stell av purker