Hopp til innhold

Fagstoff

Montering av folie

I skilt og dekorbransjen brukes folie blant annet til å lage skilt, dekor og beskyttelse på ulike overflater. Du trenger kunnskap om materialet og å øve på teknikken for å få god kvalitet på montasjen. Her får du noen konkrete tips om hva må du ta hensyn til når du skal montere folie.
Fotografi av ei kvinne som dekorerer bil med folie.

Montering av folie

Fotografi av ei jente som lager hjerter i folie.
Åpne bilde i et nytt vindu

Det finnes mange typer folie med ulike egenskaper. Smidighet, tykkelse og overflate påvirker hvor folien kan brukes, og limet avgjør hvor godt folien sitter. Helt enkelt forklart kan du se på folie som et stort klistremerke. Det er viktig å montere det nøyaktig på ei rein flate, slik at det sitter godt. Pass på at det ikke kommer noe smuss under, og unngå luftbobler.

Det kan være krevende å montere folien slik at resultatet blir bra. Ofte er det store flak med folie som skal monteres helt presist i samsvar med underlaget, og folien må passe med resten av trykket på en annen foliedel.

Foto av kvinne som helfolierer en bil med trykk.

Det er heller ikke gitt at underlaget er flatt. Hvis en bil skal helfolieres, må folien på plass over krevende kurver og profiler. Du kan få i oppdrag å montere folie på et fly, eller kanskje du må henge ned på siden av en båt for å montere dekor? Uansett er kunnskap om folie og ferdigheter i å håndtere dette materialet nødvendig for å sikre god kvalitet på montasjen.

Foliemontør

I dag er det mange som tilbyr foliemontering, men ikke alle kan garantere for et godt nok nivå. Foliemontering har vært, og er fortsatt i stor grad, selvlært med veiledning fra noen som kan det. Men det finnes et kurs i Norge som gir deg autorisasjon som foliemontør.

Hva må du tenke på når du skal montere vindusfolie?

  • Vinduer oppleves som mørke når de betraktes utenfra på dagtid. På kveldstid blir det motsatt dersom det er lys inne. Om vinduet oppleves lyst eller mørkt, vil ha avgjørende betydning for valg av farge på dekoren

  • Du må ta hensyn til om vinduet er belyst forfra eller innenfra når du skal velge type vinyl.

  • Er det detaljer bak vinduet som kan virke forstyrrende på dekoren?

  • Hvordan ser dekoren ut i mørket? Står det for eksempel en TV bak som vil skape et uheldig samspill?

  • Det skal ikke være dekor på fluktutganger. Dette kan skape forvirring ved et nødstilfelle.

  • Dersom dekoren dekker ei dør som ikke er fluktutgang, må du ta hensyn til om døra kommer til å stå åpen eller være lukket mesteparten av tida. Vurder hvordan dekoren vil framstå når døra er åpen, og når den er lukket.

  • Krav til universell utforming i inngangsparti: For at svaksynte skal oppfatte hva som er ei glassdør, og hva som er vindusflater, må vi kontrastmerke glassfelt. Glassmarkøren skal være synlig fra begge sider av glasset og plasseres i to høyder, med senter 0,9 og 1,5 meter over gulvet. Mønsteret i glassmarkøren i døra skal være forskjellig fra glassmarkøren i nærliggende glassfelt (Direktoratet for byggkvalitet, 2017).

Fotografi av at tre elever monterer foliedekor på et vindu.
Åpne bilde i et nytt vindu

Kilde

Direktoratet for byggkvalitet (2017). Byggteknisk forskrift (TEK17) med veiledning. https://dibk.no/regelverk/byggteknisk-forskrift-tek17/12/iii/12-17/

Relatert innhold

Folie er en tynn plastfilm med lim på baksiden, som kan ha mange forskjellige egenskaper.

CC BY-SASkrevet av Knut Ivar Andersen.
Sist faglig oppdatert 28.04.2022

Læringsressurser

Folie