Hopp til innhold

Fagstoff

Klassisk farging

Lær deg å farge hår. Marja Rahm viser hvordan hun gjennomfører en klassisk farging med påfølgende skylling og hodebunnsmassasje.

Fargebehandling

Vi skiller mellom tre typer fargebehandling: klassisk farging, minikolorasjon og glansvask. Dersom vi ønsker å gi håret en lysere tone, kan vi også bruke lysfarging eller bleking. I filmen viser Mirja Rahm hvordan hun gjennomfører en klassisk farging. Den kjemiske prosessen som skjer i håret under en klassisk fargebehandling, gjør at vi får en varig fargeendring.

Når vi påfører fargestoffet, vil håret svelle fordi ammoniakken åpner skjellaget og trenger inn i håret. Husk at ammoniakk fordamper lett, slik at intensiteten svekkes i løpet av virketiden. Hydrogenperoksidet virker som et oksidasjonsmiddel. Etter svelleprosessen trenger fargestoffene inn i håret. De fargeløse fargeemnene som brukes i et hårfargemiddel blir koplet sammen til fargestoffer ved hjelp av oksidasjonsmidler. Fargeemnene lagrer seg oppå hverandre i håret, og fargepigmentene blir større. De vaskes derfor ikke så lett ut av håret. Vi får en permanent hårfarge. I de fleste fargekremer er det ofte adderende fargepigmenter, særlig av røde nyanser. Dette settes til for å forsterke fargeeffekten.

Blandingsforhold

Blandingsforholdet ved klassisk farging er som oftest en del fargekrem og en del hydrogenperoksid (vannstoff). Dette kalles oksidasjonshårfarge. Gjennom oksidasjonsreaksjoner får en fargestoffene til å utvikle seg. Dette gir håret den ønskede fargen. Det kreves minimum 2 % hydrogenperoksid for å få kopling, men blandingsforholdet kan variere noe, så her er det viktig å lese bruksanvisningen og bli bedre kjent med fargene. En oksiderende farge som inneholder hydrogenperoksid, vil alltid være tokomponent. Det vil si at den må blandes før bruk.

Innsmøring av fargen

Det er viktig å ta hensyn til hårets soner når vi skal smøre inn fargen. Vi har en varm sone, en kald sone og en porøs sone. Den varme sonen er nærmest hodebunnen og cirka 3 cm ut på hårskaftet. Her vil varmen fra hodebunnen kunne innvirke på fargen. Den kalde sonen er de neste 3 cm til lengdene, det vil si fram til der den porøse sonen starter. Den porøse sonen er de ytterste lengdene på håret, fra den kalde sonen og helt ut. Her kan håret ofte være strukturskadet og kjemisk behandlet.

Selve innsmøringsteknikkene varierer avhengig av om det er varme eller kalde farger. Særlig om håret ikke er blitt farget tidligere, må vi være ytterst nøye med sonene for å unngå misfarging. Spesielt viktig er dette ved sterke rødfarger. Merk også at vi påfører fargen til forskjellig tid i de ulike sonene når vi bruker kalde og varme farger.

Varme farger smøres først inn 2 cm fra hodebunnen, i den kalde sonen, deretter i den varme sonen nærmest hodebunnen. I porøse spisser bruker vi fargekremen tynnet ut med vann eller en glansvask.

Kalde farger smøres nærmest hodebunnen først, deretter i den kalde sonen. I de porøse spissene gjør vi det samme som med varme farger.

Vi starter innsmøringen umiddelbart etter at fargekremen er blandet, og bruker ikke mer enn ti minutter for å unngå at det blir ulik virkningstid fra der vi starter til der vi avslutter. Fargekremen inneholder nemlig en ”brems” som gjør at den ikke begynner å virke før etter ti minutter.

Virkningstid

Virkningstiden for fargekremen er cirka en halvtime. Deretter må håret skylles grundig. Først skylles håret litt, så skummer vi opp fargekremen med fingrene og masserer bort fargerester på huden. Deretter skylles håret godt, helt til vannet er fritt for farge.

Frisørlærling som skyller hår. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Etterbehandling

Det er nødvendig med en etterbehandling av håret etter alle kjemiske behandlinger, også farging. Vi bruker et surt produkt som balsam eller rinse. Etterbehandlingen skal fjerne eller nøytralisere kjemikalierestene. Den skal også stoppe etteroksidasjonen av hårfargen og stabiliserer fargestoffet, og dessuten lukke håret slik at skjellaget legger seg tett inn til hårskaftet og bedrer kambarheten.

Massasje

Vi avslutter behandlingen med hodebunnsmassasje. Vi bruker de samme grepene ved massasje som ved vasking, men med en tydeligere bruk av fingertuppene og med lavere hastighet. Vi starter med rolige strykninger og fortsetter med sirkelbevegelser. Massér hodet med myke bevegelser, først oppover og deretter nedover.

Til slutt kan vi gi litt nakkemassasje. Dette er en avslappende og beroligende behandling. Begynn med å løse opp bindinger i skuldrene ved hjelp av sirkelmassasje. Plasser deretter begge tommelfingrene mot nakken og arbeid med fingrene fra skuldrene mot ryggsøylen tre ganger. Arbeid med rullende bevegelser på siden av nakken tre ganger på hver side fra midten og ut. Massér nakken med knokene nedenfra og oppover og innover mot midten. Gi ørene en lett massasje. Avslutt massasjen med å trekke lett i håret. Det er et signal om at hårkuren kan skylles ut og behandlingen avsluttes.

Skyll med kaldt vann til slutt, og masser da med lette sirkelbevegelser. Husk å si fra til kunden at vannet er kaldt før det påføres.

CC BY-SASkrevet av Svein Sandnes og Marja Rahm. Rettighetshavere: NRK og Yrkeslitteratur AS
Sist faglig oppdatert 06.03.2020

Læringsressurser

Teknikker i frisørfaget