Hopp til innhold

Fagstoff

Objektiver, brennvidde og lysstyrke

Moderne fotoapparater er utstyrt med objektiv. Et objektiv samler lyset som strømmer ut fra et motiv og gir skarpe og lyssterke bilder. Men objektiver kan være ulike med hensyn til brennvidde og lysstyrke. Derfor gjelder det å velge et objektiv som passer til formålet.
Tre objektiver med forskjellig brennvidde. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Det aller første kameraet som ble tatt i bruk, camera obscura, fanget lyset gjennom et lite hull i en boks. Lyset fra motivet ble projisert opp ned på motsatt vegg og snudd ved hjelp av et speil. Et hullkamera (eng. «pinhole camera») er den aller enkleste form for kamera man kan tenke seg. Det er rett og slett en boks med et lite hull (pinhull) som lyset kommer inn gjennom.

Filmklipp: Lag et hullkamera

Objektivet

Et objektiv er et rør som består av linser og/eller speil som er utformet slik at lysstrålene fra et motiv samles og fokuseres på bildesensoren som sitter bakerst i kameraet. Forskjellige objektiver har forskjellige egenskaper. Jo mer objektivet er i stand til å forstørre et motiv, desto større brennvidde har objektivet.

Illustrasjon som viser hvordan lyset brytes i et objektiv. Foto. Illustrasjon.
Åpne bilde i et nytt vindu

Brennvidde og bildevinkel

Det som skiller objektivene fra hverandre, er brennvidden og lysstyrken. Sagt på en enkel måte er brennvidden avstanden mellom det punktet i objektivet hvor lyset samles, og bildesensoren. Denne avstanden måles i millimeter og er angitt på de forskjellige objektivene. Enkelt forklart betyr mindre brennvidde mindre grad av zoom eller større bildevinkel.

Kamera og objektiv. Illustrasjon av brennvidde vises. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Objektivene deles derfor inn i tre hovedgrupper etter hvor stor brennvidde de har:

  • Vidvinkelobjektiv (ca. 14–35 mm)

    Objektiv med liten brennvidde som gir et bredere synsfelt enn øynene våre. Objektiv med enda mindre brennvidde enn 17 mm kalles ofte ultravidvinkel eller «fisheye».

  • Normalobjektiv (ca. 35–50 mm)

    Objektiv med en brennvidde som tilsvarer omtrent samme synsfelt som øynene våre.

  • Teleobjektiv (ca. 50 mm og oppover)

    Et teleobjektiv fungerer omtrent som en kikkert. Brennvidden er stor, gjerne 200–300 mm og oppover, og det betyr stor avstand mellom punktet hvor lyset brytes og bildebrikken. Objektivene er derfor ofte store og tunge. Hvor stor brennvidde et objektiv har, avgjør dermed hvor mye av motivet som kommer med på bildet.

Prøv selv!

Lag en kikkert med hånden din og ha den helt inn til øyet. Legg merke til hvor mye av rommet du får med.

Flytt så «kikkerten» din lenger bort fra øyet mens du ser gjennom den. Hva får du med i bildet nå? Mer eller mindre av rommet?[1]


Det du opplevde nå, hjelper deg til å forstå hvordan objektiver med ulik brennvidde fungerer. Bildevinkelen blir mindre desto større brennvidde det er på objektivet. Et vidvinkelobjektiv på 24 mm (hånden nært øyet) vil derfor ha en mye større bildevinkel enn et telefotoobjektiv på 300 mm (hånden langt bort fra øyet).

Faste objektiver og zoomobjektiver

Noen objektiver har bare én brennvidde, disse kalles faste objektiver. Andre objektiver har flere brennvidder. De kalles zoomobjektiver. Et zoomobjektiv gir deg mulighet til å komme nærmere et motiv uten at du trenger å flytte deg. Når du bruker et fast objektiv, må du bruke beina som «zoom» og gå tettere på. Fordelen med fast objektiv er at de ofte har større lysstyrke og gir skarpere bilder enn zoomobjektiver.

Objektiver med uthevede brennviddetall. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Lysstyrke

Den andre faktoren som skiller objektivene fra hverandre, er lysstyrke. Noen objektiver slipper inn mer lys enn andre, de har større lysstyrke. Slike objektiver egner seg godt når lysforholdene er dårlige og det er vanskelig å legge til mer lys. Bruker du et objektiv med høy lysstyrke, slipper du å bruke en høy ISO-innstilling.

Den største blenderåpningen på et objektiv med høy lysstyrke kan for eksempel være f1.2, mens den største blenderåpningen på et annet objektiv kun er f4.0. For å finne ut hvor lyssterkt objektivet ditt er, kan du sjekke informasjonen som står rundt glasset, øverst på objektivet. Der finner du brennvidde angitt i mm, og lysstyrken angitt for eksempel som 1:1.2. Noen ganger vil det også stå f foran tallverdien på den største blenderåpningen.

Bruksområder for ulike objektiver

Forskjellige typer objektiver har ulike bruksområder, men hvilken brennvidde du ønsker å bruke, er opp til deg. Bruksområdene nedenfor er veiledende og ikke absolutte.

  • Vidvinkelobjektiv

    Objektivene har et større utsnitt enn det menneskelig øyet og egner seg derfor godt til f.eks. landskapsfotografering og interiørfotografering.

  • Normalobjektiv

    Objektivene har et bildeutnitt tilnærmet likt det du kan se med øyet ditt. Mange reportasjebilder og bilder i uttallige familiealbum er tatt med et slikt objektiv.

  • Teleobjektiv

    Disse objektivene virker som en kikkert, og du kan ta nærbilder av mennesker eller gjenstander som befinner seg langt unna. Teleobjektiv egner seg derfor godt til sportsfotografering og portrettfotografering og er paparazzifotografens førstevalg

NB!

Merk at de brennviddene som er oppgitt, er til et fullformat digitalt speilreflekskamera. Mange av dagens digitale kameraer har en litt mindre bildebrikke. Dermed blir forstørrelsen, eller «zoom-graden», større. Vi snakker om en cropfactor eller beskjæringsfaktor. Denne beskjæringsfaktoren ligger ofte rundt 1,5. Det gjør at et objektiv med brennvidde på 100 mm i praksis vil tilsvare 150 mm (1,5 x 100 = 150) når det brukes med et kamerahus som har slik cropfaktor.

CC BY-SASkrevet av Christina Listanco Einmo og Tom Knudsen.
Sist faglig oppdatert 07.03.2017

Læringsressurser

Foto