Hopp til innhold

Du er nå inne i en læringssti

Drivere, oppdatere og aktivere Windows 10

CC BY-SA

Med Windows 10 installert er neste steg å sjekke driverstatusen, og eventuelt legge inn drivere og få oppdatert operativsystemet. Framgangsmåten er veldig lik som med Windows Server.

Sjekke driverstatus
Bruk den skjulte startmenyen (høyreklikk på startikonet i nedre venstre hjørne). Velg «Device Manager» («Enhetsbehandling» om du har operativsystemet på norsk bokmål).

Det er spesielt viktig å sjekke at skjermkort og nettverkskort har passende drivere. Hvis du mangler nettverks-/internettilgang, kan det være at du må flytte drivere til klientmaskinen med en USB-minnepenn. Drivere er som oftest lette å finne på nettsidene til produsenten av maskinvaren. Hvis du er usikker på om en kilde er trygg, bør du spørre læreren din.

Oppdatere operativsystemet

Oppdatering kan kun gjøres når maskinen har fått internettilgang.

Venstreklikk på startikonet (nede til venstre på startlinja). Skriv inn «Check for updates» («Se etter oppdateringer» om du har operativsystemet på bokmål). Åpne verktøyet. Enten har maskinen allerede søkt etter oppdateringer, eller så må du selv starte et søk. Installer tilgjengelige oppdateringer.

Aktivere Windows

Hvis du har produktnøkkelen for Windows 10 tilgjengelig, anbefaler vi at du legger den inn. Bruk den skjulte startmenyen, og velg «System». Nede på sida som kommer opp, er det en lenke som tar deg til stedet produktnøkkelen kan tastes inn.