Tekstbaserte kommandoer i Linux
Arbeid mot et tekstbasert brukergrensesnitt krever toveis kommunikasjon. Brukeren sender kommandoer til systemet, og systemet sender tilbake resultat eller spørsmål. Det er derfor viktig både å vite hvordan man sender kommandoer som systemet forstår, og hvordan man tolker tilbakemeldingene.
I denne artikkelen viser vi eksempler ved hjelp av Bash, som er den ledende varianten av tekstbaserte styringssystemer for Linux.
Når maskinen er ferdig pålogget lokalt eller gjennom terminal/SSH, begynner systemet med en gang å gi oss informasjon. For Ubuntu Linux vises ofte først ei linje lik den under.
Denne linja gir oss flere deler med informasjon som kan være nyttig. Den forteller hvilken bruker som er pålogget og aktiv, og hvilken maskin som er pålogget. Videre får vi beskjed om hvor i filsystemet vi er.
Tilde-tegnet "~" sier at brukeren er plassert i sin egen hjemmemappe. Til sist vises et blinkende felt som viser at maskinen venter på kommando fra brukeren.
Tilbakemeldingen vi får gjennom ledeteksten, forandrer seg etter hvert som vi bytter bruker, tilkoblet maskin og plassering i filsystemet. Prøv dette ved å skrive inn kommandoen under:
Kommandoen flytter deg til rotmappa ( / ). Dette er det øverste nivået i Linux filsystemer. Som du kan se på bildet under, forandret ledeteksten seg fra "~" til "/" fordi vi nå er i rot-katalogen.
For å gå tilbake til hjemmekatalogen kan følgende kommando brukes:
Mye av styrken og fleksibiliteten med et tekstbasert brukergrensesnitt er hvordan kommandoer kan modifiseres med tillegg og parametre.
Kommandoen over kan deles inn i følgende deler:
Programmet "ip" kjøres med parameteret "addr". Dette vil gi oss IPv4 og IPv6-adressene til nettverkskortene i maskinen.
Kommandoen kan utvides på flere måter. En vanlig måte å utvide på kan være å redirekte svaret til ei fil:
Kommandoen har da de delene som vises i bildet under.
For å se på innholdet i fila kan vi bruke følgende kommando:
Denne kjører programmet Nano, som er et skriveprogram, og åpner fila som nettopp ble laget.
For å komme ut av skriveprogrammet Nano trykker du på (Ctrl + X). Hvis du har gjort forandringer i dokumentet, blir du spurt om du ønsker å lagre forandringene.