Hopp til innhold

Dokumentarfilm

Oceans

Vi skal under havoverflaten i denne naturdokumentaren. Det tok filmskaperne seks år å ferdigstille filmen, men takket være banebrytende teknikk er resultatet unike filmopptak fra alle verdens hav.

Om filmen


Filmen starter med å spørre oss: Hva er et hav? Havet utgjør omtrent 70 prosent av jordens overflate. Det vil si en enorm, og for mange hemmelighetsfull, verden som de fleste av oss aldri har sett før.

Med sine vakre bilder og unike lyder viser Oceans livets sirkel under vann. Vi ser alt fra maneter, krabber og sjøfugler til større dyr som sel, hval og ikke minst havets konge – hvithaien. Vi ser dyrene jakte på mat og bevege seg hvileløst rundt i havet. Vi får også se dyrenes vandring gjennom årstidene. De beveger seg uten pause, fritt fra kontinent til kontinent. Filmen viser også sjødyr du kanskje aldri har sett før. Dette gir en følelse av at havet er en uendelig stor verden vi ikke kjenner, og at det er mye som gjenstår å oppdage.

Oceans er en etterfølger av filmen Earth, som er basert på TV-serien Planeten vår fra 2006. Oceans er laget av den franske Oscar-nominerte skuespilleren og regissøren Jaques Perrin.

Hvor fritt lever havets dyr i dag?

Først i siste del av dokumentaren ser vi menneskets inngripen i havet. Mens vi tidligere har sett sjødyrene og fiskene bevege seg fritt med uendelig blått hav i bakgrunnen, ser vi plutselig bilder med fiskegarn og søppel som fyller havene våre. Nå er det menneskelige avfallet i ferd med å ødelegge hjemmet deres – den verden som en gang tilhørte dyrene.

Bildene av dyr som svømmer i søppel og forurenset hav kan oppleves som brutale. Filmens fortellerstemme understreker at det ikke finnes noen "reserveplanet", og filmens budskap er at vi må dele jorden sammen med dyreriket.

CC BY-SASkrevet av Mairi Macdonald. Rettighetshaver: Norgesfilm AS
Sist faglig oppdatert 21.06.2019

Læringsressurser

Miljø