Hva er brennevin?
Det finnes mange forskjellige typer brennevin. For å lage brennevin kreves det en råvare som inneholder sukker, eller stivelse som kan omdannes til sukker. Vi kan derfor lage brennevin av mange ulike typer råvarer, blant annet druer, poteter, korn og frukt.
Når vi lager brennevin, destillerer vi en alkoholholdig væske i et destillasjonsapparat. Apparatet produserer ikke alkohol, men konsentrerer den alkoholen som allerede finnes i væsken.
Vi skiller mellom naturlig brennevin, der produktet har smak av råstoffene det er lagd av, og aromatisert brennevin, der det tilsettes smaksstoff.
Eksempler på naturlig brennevin
konjakk, armagnac og grappa, som lages på druer
skotsk whisky, som lages på maltet bygg
rom, som lages på sukkerrørsmelasse
enkelte fruktdestillater, som lages på gjæret fruktsaft (for eksempel calvados, som lages på epler)
Aromatisert brennevin lages av et nøytralt brennevin som får smak etter de smaksstoffene som tilsettes.
Eksempler på aromatisert brennevin
gin, smaksatt med einebær
akevitt, smaksatt med blant annet karve
likører av forskjellige smaker med markert innhold av sukker
Brennevin kan brukes som nytelsesmiddel alene, serveres til mat eller blandes til ulike drinker og cocktailer. Til finere selskaper som bryllup er det vanlig å servere kaffe avec. Det innebærer at man serverer konjakk, likør eller lignende til kaffen.
Brennevin brukes også i matlaging. Du kan tilsette det i elegante sauser eller supper, eller som en smakstilsetning i kaker, konfekt og desserter. Og selvsagt når du skal flambere en rett. Tidligere ble brennevin mye brukt som medisin.
I denne filmen kan du se hvordan en bartender bruker ulike brennevinstyper til å lage tre forskjellige cocktailer.
Brennevin utvikler seg lite på flaske, men skal du lagre det over lengre tid, bør du oppbevare flasken stående, beskyttet mot sterk sol og varme. Brennevinet endrer karakter ved forskjellige temperaturer. Lyst brennevin kan serveres lett avkjølt, mens mørkere kan serveres ved normal romtemperatur. Avkjølt brennevin lukter og smaker mindre, men virker ofte friskere.
Brennevin serveres i enheter à 2 eller 4 cl. Det er forbudt å selge eller skjenke alkoholholdig drikke med 22 volumprosent alkohol eller mer til personer under 20 år.
Teien, T. R. (2021). Brennevin. I Store norske leksikon. Hentet 14. juni 2021 fra https://snl.no/brennevin
Relatert innhold
Alkohollovens formål er å regulere innførsel og omsetning av alkoholholdige varer.