Hopp til innhold
Fagartikkel

Yrkesetikk

Yrkesetikk handler om de valgene du gjør i jobben din som helsefagarbeider, og det er en sentral del av yrkesutøvelsen. I samarbeid med kollegaene dine skal du yte helsehjelp som er faglig, etisk og juridisk forsvarlig.

I arbeid med mennesker vil det oppstå situasjoner der du må ta valg uten at noen av alternativene du må velge mellom, er gode løsninger.

Ulike etiske dilemmaer

Noen ganger handler et etisk dilemma om valg som innebærer at det som er bra for en bruker, kan medføre ulemper for andre brukere. Det kan også hende at du må velge mellom lojalitet til kollegaene dine og det du mener er god omsorg for en pasient. I andre situasjoner kan prinsippet om brukermedvirkning komme i konflikt med din plikt til å ivareta liv og helse.

Yrkesetiske retningslinjer og etisk refleksjon

De yrkesetiske retningslinjene forteller hvordan det forventes at du skal opptre som profesjonell helsefagarbeider. Fagforeningene for yrkesgruppene innen helse- og omsorgstjenestene har utarbeidet yrkesetiske retningslinjer for medlemmene sine. Disse retningslinjene bygger både på lovverk og etiske prinsipper.

Refleksjon og diskusjon sammen med kollegaer er viktig for å lære hvordan du skal handle i slike situasjoner, og mange arbeidssteder har satt av faste tider til etisk refleksjon og veiledning i grupper.

Utfordringer til deg

  1. Hva tenker du om å bruke tid på å se i fotoalbum sammen med en bruker hvis det fører til noe av det følgende?

    1. At du ikke har nok tid til alle oppgavene hos neste bruker.
    2. At kollegaen din må overta noen av dine oppgaver.
  2. Hva gjør du hvis en bruker med samtykkekompetanse bestemmer seg for å slutte å spise?
  3. Hvordan kan yrkesetiske retningslinjer og refleksjon sammen med kollegaer hjelpe deg til å ta riktige valg i etiske dilemmaer?

Relatert innhold

Fagstoff
Etiske retningslinjer

Etiske retningslinjer er utarbeidet for flere yrker i helse- og oppvekstsektoren. Noen ganger kalles det også yrkesetiske retningslinjer.

CC BY-SA 4.0Skrevet av Vigdis Haugan.
Sist faglig oppdatert 10.11.2020