Hopp til innhold

Fagstoff

Helsefagarbeider i en pandemi

Covid-19-pandemien har gitt og vil fortsette å gi store utfordringer for helsetjenesten. Helsefagarbeidere utgjør ei stor og viktig yrkesgruppe som arbeider tett på disse pasientene enten i sykehus, sykehjem eller i pasientenes egen bolig.
Blond jente holder opp en positiv covid-19-selvtest. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Smittevernarbeid

Koronaviruset som gir covid-19, er i stadig forandring. På tross av at de aller fleste i Norge er vaksinert mot koronavirus, vil viruset trolig påvirke hverdagen vår i ennå mange år. Som helsefagarbeider er det viktig å ha kunnskap om sykdommen og symptomer. Vel så viktig er det at du har kompetanse om smittevern, pasientens opplevelser i karantene og isolasjon samt sykepleietiltak ved covid-19.

Pasientens opplevelser

Forskning har vist at isolasjon er negativt for den mentale helsa, noe som igjen kan påvirke personens fysiske allmenntilstand. Mange eldre og andre brukere av helse- og omsorgstjenester har over lengre tid blitt avskåret fra omverdenen på grunn av nedsatt immunforsvar og underliggende sykdommer som øker faren for alvorlige komplikasjoner ved sykdommen covid-19.

Angst, apati og depresjon er negative konsekvenser av karantene eller isolasjon, enten det gjelder som preventivt tiltak eller på grunn av påvist covid-19. Nedsatt matlyst og forvirring er andre aspekter ved å bli avskåret fra kontakt med andre mennesker.

Sykepleietiltak ved covid-19

Som helsefagarbeider må du være årvåken for atypiske infeksjonssymptomer som forvirring, diffuse smerter, søvnvansker, dehydrering og uro hos eldre. Du må i tillegg være kjent med rutiner for rask testing, også ved vage infeksjonssymptomer.

Hjemmeboende brukere som har fått bekreftet covid-19, bør observeres tett. Sykdomsbildet kan forandre seg hurtig til livstruende lungesvikt. I samråd med fastlege bør du som helsefagarbeider være informert om hyppighet og innhold i oppfølginga. Pasientens generelle helsetilstand, vaksinestatus og sykdommens alvorlighetsgrad vil påvirke oppfølginga.

Bruk av velferdsteknologi

Høy kompetanse om grunnleggende smittevernrutiner er essensielt for deg i arbeid med pleie og omsorg for brukere, både for å unngå å bli smittet selv og for å unngå å smitte andre.

Flere kommuner har tatt i bruk velferdsteknologi og digitale verktøy under covid-19-pandemien. Dette er hjelpemidler som bidrar til økt trygghet og mestring for tjenestemottakerne og til bedre kvalitet og redusert ressursbruk for helsetjenesten. Du som helsefagarbeider må derfor tilegne deg kompetanse om aktuelle løsninger, som for eksempel elektronisk medisineringsstøtte, digitalt tilsyn og bruk av videosamtaler. Nødvendig kompetanse om dette er viktig for å kunne veilede og informere pasienten i bruk av slike verktøy.

Utfordringer til deg

  1. Hvilke konsekvenser har du opplevd for din egen fysiske og psykiske helse under covid-19-pandemien?

  2. Hvordan kan du som helsefagarbeider bidra til å forebygge de negative konsekvensene av isolasjon eller karantene for brukere og pasienter?

  3. Les artikkelen om grupper av velferdsteknologi. Hvordan kan velferdsteknologi bidra til økt trygghet og mestring for mottakere av helsetjenester under en pandemi?

Kilder

Folkehelseinstituttet. (2022, 26. januar). Råd til helse- og omsorgstjenester i private boliger og private hjem i samlokaliserte omsorgsboliger. Hentet 30. januar 2022 fra https://www.fhi.no/nettpub/coronavirus/helsepersonell/hjemmetjenesten/

Norsk Helseinformatikk. (2020, 21. april). Covid-19: Hva er konsekvensene av at eldre isoleres? Hentet 29. januar 2022 fra https://nhi.no/forskning-og-intervju/Covid-19-Hva-er-konsekvensene-av-at-eldre-isoleres/

Relatert innhold

Velferdsteknologi kan bidra til økt brukermedvirkning, mestring og sikkerhet for mennesker med nedsatt funksjonsevne.

CC BY-SASkrevet av Odd Ragnar Myhr og Vigdis Haugan.
Sist faglig oppdatert 21.12.2023

Læringsressurser

Profesjonalitet som helsefagarbeider