Hopp til innhold

Fagstoff

Surt

Surt er ofte forbundet med noe friskt. Det er nesten så vi får frysninger bare noen snakker om noe skikkelig surt, og i alle fall hvis vi smaker på det.

Surt

Surt er med på å nøytralisere smaken av råvarer med mye sødme. Også her skapes det balanse, og den sure smaken flyttes rundt på tunga når vi tilsetter andre smaker.

De syretypene vi bruker mest på kjøkkenet, er sitron, lime, eddik og vin. Disse er med på å skape balanse opp mot for eksempel smør, kjøtt og søte eller bitre råvarer.

Syre er noe du kommer til å bruke mye for å komplettere maten din og når du smaker den til. Derfor er det viktig å vite hvor du finner naturlig syre i råvarene, og hvor du må tilsette syre fordi råvaren ikke inneholder det. Et godt eksempel er bakte rotgrønnsaker. De har mye sødme, og de smaker faktisk mer søtt og får mer smak hvis vi tilsetter syre før servering.

Kjenn etter

Du har helt sikkert tenkt på noe surt og kjent at munnen din gjør seg klar for syre. Kan du beskrive hva som skjer inni munnen din når du tenker på sitronjus, limejus og hvitvinseddik?

CC BY-SASkrevet av Frode Selvaag.
Sist faglig oppdatert 06.12.2020

Læringsressurser

Stoffer og materialer