Pressekonferanser og nettverksbygging
Dersom du skal holde en pressekonferanse, må temaet på konferansen være spennende nok til at journalister fra flere medier synes det er verdt å sette av tid til å møte opp. Dette betyr at det journalistene forventer å høre på konferansen, oppfyller vanlige nyhetskriterier. Derfor er det ikke alle saker som egner seg til å bli presentert på en pressekonferanse.
Når du har bestemt deg for å invitere til pressekonferanse, bør lederen av virksomheten, samarbeidspartnere eller du som kommunikasjonsrådgiver planlegge en liten tale i forkant. I talen kan den informasjonen dere ønsker å komme med, formidles til alle nyhetsmediene samtidig. Husk at uttalelser på en pressekonferanse kan gjengis i mediene som sitater. Derfor må det som sies, være godt forberedt.
Det er vanlig å åpne for spørsmål fra salen. Da kan journalister som sitter i salen, komme med spørsmål direkte til dem som sitter i panelet.
Mange redaksjoner ønsker eksklusivitet i sine saker. Det betyr at de har lyst til å intervjue hovedpersonene i en sak alene. Dersom du ønsker mye publisitet om en sak, kan det være lurt å sette av tid til eksklusive intervjuer i etterkant. Dette er vanlig blant annet ved promotering av filmer. Da blir ulike redaksjoner invitert til pressekonferanse der de i etterkant får et par minutter med hver skuespiller.
Bedrifter har ofte saker som ikke lar seg formidle via pressemeldinger eller pressekonferanser fordi de ikke har tilstrekkelig nyhetsverdi. I slike tilfeller har likevel kommunikasjonsrådgivere mulighet til å skape oppmerksomhet om saker ved å bruke nettverket sitt. En kommunikasjonsrådgiver vil ofte bruke tid på å bli kjent med journalister som skriver om temaer som er viktige for bedriften han eller hun representerer. Slik vet kommunikasjonsrådgiveren hvilke saker journalisten er spesielt interessert i.
For å få «napp» i en redaksjon er det viktig for kommunikasjonsrådgiveren å selge inn saken ved å vinkle den på en måte som gjør at journalisten blir interessert. Redaksjoner konkurrerer ofte om å være først ute med nyheter og å få de mest spennende vinklingene. Noen ganger kan det være lurt å tilby journalister i ditt nettverk eksklusivitet mot at de slår saken stort opp.
Personifisering og sensasjon er to nyhetskriterier som ofte selger. Jobber du for eksempel i en fiskeribedrift som har funnet opp et nytt salgsprodukt, kan du personifisere saken med å tilby journalisten å intervjue en person som har et nært forhold til nettopp dette produktet. Noe annet bedriften kan gjøre, er å invitere hele byen til fest på torget der bordene bugner av bedriftens fiskeriprodukter. Slike markedsføringsstunt får ofte store oppslag i lokalavisa. Det gjelder å tenke kreativt, positivt og nytt.