Datamaskinen
Lær terminologien fra PC-skolen på YouTube.
Det brukes mange forkortelser, begreper og engelske uttrykk om datamaskiner og komponenter.
Språkrådets ordbok for dataterminologi kan derfor være nyttig.
- hovedkort
- prosessor (CPU)
- minne (RAM)
- harddisk (HDD og SSD)
- tilkoblinger (I/O)
- strømforsyning (PSU)
Uten disse delene kan vi ikke benytte datamaskinen slik det er tenkt.
Vi har i tillegg noen deler som ikke kalles kjernedeler lenger fordi datamaskinen kan fungere fullverdig uten disse:
- Skjermkort (GPU) er ofte integrert på hovedkort og kalles derfor ekstrautstyr.
- Optisk drev (Blu-ray/DVD/CD RW) kalles periferiutstyr fordi det ofte tilkobles eksternt.
Grensesnittet er hvordan vi betjener datamaskinen. Det utgjøres av inn- og ut-enheter som er en undergruppe av periferiutstyr. Inn-enheter er for eksempel tastatur og mus, mens ut-enheter kan være skjerm og skriver. Også inn- og ut-enheter kobles til hovedkortet, men de kobles til på utsiden av kabinettet med ulike koblinger. Operativsystem, drivere og programvare sørger for at signalene behandles.
Det finnes i hovedsak to typer maskiner på markedet i dag: stasjonære modeller og bærbare modeller. Tidligere dominerte stasjonære maskiner på grunn av fordeler med pris og ytelse. Etter hvert har bærbare maskiner blitt mer og mer populære fordi man kan ta dem med seg overalt.
På en bærbar maskin kan du ikke bytte skjermkort. Vanligvis følger det ikke med optisk drev, men dette kan kobles til eksternt. Det finnes ofte egne tilkoblinger på bærbare maskiner, som mini-HDMI og mini-displayport, som krever egne kabler eller overganger.
En stasjonær datamaskin har som regel et separat kabinett. Dette blir ofte feilaktig omtalt som harddisk. Alle komponentene monteres i kabinettet og kobles til hovedkortet. På hovedkortet kan man også koble til tilleggskort med ekstra funksjonalitet. På bærbare datamaskiner, og enkelte stasjonære, er skjermen montert sammen med kabinettet.