Hopp til innhold

Fagstoff

Sjokolade- og karamellsaus

Sjokoladesaus er enkelt å lage og kan lages av de fleste typer sjokolade, fra de bitre til de søte. Karamellsaus er heller ikke vanskelig å lage.
Pære belle Hélène. Posjert pære med sjokoladesaus, vaniljeis og mandelflak. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Sjokoladesaus

Sjokoladesaus består av melk/fløte og sjokolade. Vi kan servere den over iskrem, kaker, frukt, bær, desserter og sufflé.

Framgangsmåte sjokoladesaus

  • Kok opp melk/fløte og rør inn sjokoladen.
  • Jevn eventuelt blandinga med litt maisennajevning.
  • Server sausen varm eller kald.

Karamellsaus

Karamellsaus består av sukker og vann.

Framgangsmåte karamellsaus

  • Karamelliser sukkeret i en tykkbunnet kjele.
  • Ha på vann og kok inn til ønsket konsistens.
  • Avkjøl.

Fløtebaserte karamellsauser

Vi kan også lage karamellsauser på basis av sukker, fløte og smør.

Framgangsmåte fløtebaserte karamellsauser

  • Karamelliser sukkeret i en tykkbunnet kjele.
  • Når sukkeret er gyllent, heller du fløte over og rører med en tresleiv.
  • Rør inn smør og sett sausen til avkjøling.

Video

I denne videoen får du se hvordan kokkene på Gastronomisk institutt lager karamellsaus og en sjokoladesaus.

CC BY-SASkrevet av Jannike Gausdal.
Sist faglig oppdatert 14.10.2020

Læringsressurser

Dessertsauser