Hopp til innhold
Fagartikkel

Forslag til sammensetning av retter i menyer

Her kommer noen forslag til hvordan du kan sette sammen retter i menyer av ulik størrelse, basert på menynøkkelen.

Én rett

Retten til et hovedmåltid som lunsj, middag eller supé er alltid en hovedrett av fisk eller kjøtt med tilbehør.

To retter

  • første rett: hovedrett av fisk eller kjøtt med tilbehør

  • andre rett: søt dessert, frukt eller ost

Tre retter

  • første rett: kald forrett, suppe eller varm forrett

  • andre rett: hovedrett av fisk eller kjøtt med tilbehør

  • tredje rett: søt dessert, frukt eller ost

Fire retter

  • første rett: kald forrett, suppe eller varm forrett

  • andre rett: suppe, varm forrett, hovedrett av fisk, varm eller kald mellomrett

  • tredje rett: hovedrett av fisk eller kjøtt med tilbehør

  • fjerde rett: søt dessert, frukt eller ost

Fem retter

  • første rett: kald forrett, suppe eller varm forrett

  • andre rett: suppe, varm forrett, hovedrett av fisk, varm eller kald mellomrett

  • tredje rett: hovedrett av fisk eller kjøtt, varm eller kald mellomrett

  • fjerde rett: hovedrett av kjøtt eller grønnsaksrett

  • femte rett: søt dessert, frukt eller ost

Seks retter

  • første rett: kald forrett, suppe eller varm forrett

  • andre rett: suppe, varm forrett eller hovedrett av fisk

  • tredje rett: hovedrett av fisk, varm eller kald mellomrett

  • fjerde rett: varm eller kald mellomrett, hvilerett eller hovedrett av kjøtt

  • femte rett: hovedrett av kjøtt eller grønnsaksrett

  • sjette rett: søt dessert, frukt eller ost

Sju retter

  • første rett: kald forrett, suppe eller varm forrett

  • andre rett: suppe eller varm forrett

  • tredje rett: hovedrett av fisk, varm eller kald mellomrett

  • fjerde rett: varm eller kald mellomrett

  • femte rett: hvilerett eller hovedrett av kjøtt

  • sjette rett: hovedrett av kjøtt, grønnsaksrett, søt dessert

  • sjuende rett: søt dessert, frukt eller ost

Åtte retter

  • første rett: kald forrett, suppe eller varm forrett

  • andre rett: suppe eller varm forrett

  • tredje rett: hovedrett av fisk, varm eller kald mellomrett

  • fjerde rett: varm eller kald mellomrett

  • femte rett: hvilerett eller hovedrett av kjøtt

  • sjette rett: hovedrett av kjøtt eller grønnsaksrett

  • sjuende rett: grønnsaksrett eller søt dessert

  • åttende rett: søt dessert, frukt eller ost

Husk

  • Til forrett bør vi unngå sterke, røykte eller saltede retter.
  • Hvis en meny har to hovedretter, skal den første være fisk og den andre kjøtt.
  • Dersom menyen bare inneholder én dessert, bør denne være søt.