Annet brennevin – genever og vodka
Genever er et naturlig brennevin av maltet korn. Etter to runder med destillering i to litt ulike typer alambic får vi et produkt som kalles maltvin. Dette destilleres sammen med einerbær og andre urter til en styrke på cirka 50 volumprosent.
Det finnes to typer genever:
oude (gammel), som er fyldig og lagret to til tre år på eikefat
jonge (ung), som er blandet ut med nøytralt brennevin
Den viktigste genever-byen er Schiedam i Nederland, som fra gammelt av var importhavn for korn. Mange norske sjøfolk ble kjent med drikken på kneipene der. Den ble lenge sett på som en "medisin" som hjalp mot det meste.
Genever ble før solgt på leirflasker og fantes i mange norske hjem. Fikk man en kraftig forkjølelse, tok man en slurk før man la seg. En tom geneverflaske kunne dessuten brukes som varmeflaske ved sengeenden. På den måten ble man varm både i hodet og på tærne.
Russland og Polen diskuterer hvem som var først ute med å framstille vodka, men Russland er i hvert fall storprodusent og -forbruker av denne typen brennevin. Vi vet at det er blitt framstilt vodka siden 1500-tallet, først som et naturlig kornbrennevin (medisin) ved klostrene. Siden kom kommersielle interesser inn, og nå foregår produksjonen på kolonneapparater, og væsken renses ekstra gjennom aktivt kull. Dette fjerner mye aroma og smak.
Vanlig vodka er altså et veldig nøytralt brennevin, men etter hvert har vi fått en rekke varianter som er smaksatt med forskjellige typer urter og frukt, altså aromatisert. Det produseres vodka over hele verden, med mange forskjellige råvarer som utgangspunkt.
Norsk vodka har en såkalt beskyttet geografisk betegnelse. En slik betegnelse gir et juridisk vern mot etterligninger og kopiering av produktbetegnelsen, og den er en garanti for at produktet er det som det utgir seg for å være.