Hopp til innhold

Fagstoff

Lønn

Lønn kan avtales på flere måter. Lønnen kan være fast eller avhengig av hvor lenge du jobber. Den kan også være avhengig av hvor mye du produserer, eller hvor mye du selger av en vare. I bygg- og anleggsbransjen er det to typer lønn som er vanligst: timelønn og akkordlønn.
Bilde av en legofigur og tohundrelapper.
Åpne bilde i et nytt vindu

Når du har fått deg en jobb, får du også lønn. Hvor mye du får i lønn, og hvor mye det forventes at du jobber, skal være regulert i arbeidsavtalen. En arbeidsavtale skal alltid inngås mellom arbeidsgiveren og deg som arbeidstaker. Videre kan du lese mer om de to vanligste formene for lønn i bygg- og anleggsbransjen, med eksempler på hvordan dette kan regnes ut.

Timelønn

Det er vanlig at fagarbeidere i bygg- og anleggsbransjen jobber etter en avtalt timelønn. Det betyr at du får utbetalt en viss sum beregnet ut fra hvor mange timer du jobber. En normal arbeidsuke er vanligvis på 37,5 timer. Timelønnen vil variere mellom bedrifter, hvor i landet man jobber, og hva slags arbeid man utfører. Minste timelønn for en med fag- eller svennebrev i bygg- og anleggsbransjen i Norge er 220 kroner. Dette er bestemt av de ulike partene i arbeidslivet, altså arbeidstakerorganisasjonene og arbeidsgiverorganisasjonene.

Hva er en passende måleenhet på antall timer per uke?

Løsning

En passende måleenhet er t/uke. ("Timer per uke" betyr nettopp timer delt på uker.)

Eksempel på utregning av inntekt for en arbeider med fag- eller svennebrev ved en normal arbeidsuke

37,5 t/uke·220 kr/t=8 250 kr/uke

Hva blir årslønnen for et helt år med 52 uker i året i dette eksempelet?

Løsning

Årslønnen blir:

8 250 kr/uke·52 uke=429 000 kr

Hva blir månedslønnen i dette eksempelet?

Løsning

Månedslønnen får vi ved å dele årslønnen med 12:

429 000 kr12=35 750 kr



Akkordlønn

For flere fag innen bygg- og anleggsteknikk er det vanlig at det måles hvor mye arbeid man har utført, og at man får betalt etter det. Dette kalles akkordlønn, eller du kan si at du "jobber akkord". Prisen på prosjektene beregnes som regel ut fra en tariff, som er en avtale mellom arbeidstakerens og arbeidsgiverens organisasjoner (for eksempel LO og NHO). I avtalen står det blant annet hvor mye ulike deler av arbeidet er verdt, i tillegg til regler for hvordan arbeidet skal måles.

Eksempel på akkordlønn

La oss si du jobber som rørlegger. På én dag, altså 8 arbeidstimer, legger du 40 meter med 35 millimeters stålrør. For stålrørene regnes det 41 kroner per meter.

Akkordlønnen for én dag blir:

41 kr/m·40 m=1 640 kr

Hva blir passende måleenhet på timelønnen?

Løsning

Siden timelønnen er antall kroner per time, vil en passende måleenhet være kr/t.

Hva blir den gjennomsnittlige timelønnen for dette arbeidet?

Løsning

1 640 kr8 t=205 kr/t

Legg merke til at vi fikk måleenheten "kr/t" direkte ut fra regnestykket.

I tillegg til akkordlønnen skal det regnes et påslag ut fra hva slags type bygg det er, hvor langt det er å gå til søppelkonteiner, hvor høyt bygget er og så videre. Et slikt samlet påslag kan fort komme opp i 50 prosent eller mer.

Hva blir den totale timelønnen dersom påslaget er på 50 prosent?

Løsning

Et påslag på 50 prosent tilsvarer en vekstfaktor på

1+50100=1+0,5=1,5

Timelønna inkludert påslaget blir:

205 kr/t·1,5=307,50 kr

Det utførte arbeidet måles når jobben er ferdig, eller flere ganger underveis hvis jobben er stor. Målingen utføres av et målekontor som tar betalt for dette i form av en liten del av overskuddet. Akkordoverskuddet betales ut etter at det målte arbeidet er ferdig. Underveis i arbeidet får man betalt i form av et forskudd, som er en form for timelønn. Forskuddet betales ut uavhengig om det blir et overskudd i akkorden eller ikke.

Å jobbe akkord kan føre til hardere arbeidspress, men det gir samtidig akkordlaget mer selvstendighet og ofte høyere lønn enn en vanlig timelønn. Å jobbe akkord kan derfor virke stressende for noen, men også motiverende. Selv om det er økt press på produksjon, skal ikke dette gå ut over verken fysisk eller psykisk helse.

Relatert innhold

Som lærling tjener du en årslønn for en fagarbeider innen ditt yrke eller din bransje fordelt på de to årene du er lærling.

CC BY-SASkrevet av Marius Weum Stick.
Sist faglig oppdatert 25.04.2022

Læringsressurser

Arbeidsforhold og lønn