Hopp til innhold

Fagstoff

Risikomomenter

Når du bruker en gassbrenner, jobber du både med gass og åpen flamme. Dette innebærer stor risiko for deg og omgivelsene dine. Derfor er det viktig at du kjenner til de ulike risikomomentene.
Åpne bilde i et nytt vindu

Termiske risikomomenter

Gassbrenneren blander brennbar gass (acetylen) med oksygen, og sammen utgjør disse gassene en svært brennbar gassblanding. Flammen som denne gassen gir, kan ha en temperatur på over 3 000 grader celsius. Både gassen og flammen innebærer derfor stor risiko.

Åpen flamme

Når du bruker en gassbrenner, jobber du med åpen flamme. Du må derfor bruke arbeidstøy og personlig verneutstyr som er brannsikkert og tåler høye temperaturer.

Området du jobber i, må også være ryddet for brennbart materiale. Hvis du bruker åpen flamme utenfor godkjent verksted, er det dessuten viktig at du bruker en brannvakt som kan overvåke om noe tar fyr eller blir for varmt.

Du må vite hvor det nærmeste brannslokkingsutstyret er. Ved brann er det også viktig at du prøver å lukke ventilen på gassflasken. Hvis brannvesenet må tilkalles, må du fortelle brannmannskapet hvor gassflaskene oppbevares, siden disse utgjør en eksplosjonsfare.

Ukontrollerte forbrenninger

Gassen føres fram til gassbrenneren gjennom rør og slanger, og lekkasjer på disse kan føre til ukontrollerte forbrenninger. Det samme gjelder hvis det oppstår en lekkasje fordi du ikke har montert utstyret riktig.

Det er viktig at du slokker gassbrenneren på riktig måte, ellers kan det oppstå et såkalt tilbakeslag, altså at gassen begynner å brenne inne i slangene og rørene i gassanlegget. Alle gassanlegg skal ha en tilbakeslagsventil som skal stoppe et slikt tilbakeslag før det når helt tilbake til gassflaska eller gasstanken.

Når du åpner ventilene på gassbrenneren, vil gass strømme ut i lokalet. Denne gassen kan antenne når du prøver å tenne gassbrenneren, og føre til en ukontrollert forbrenning.

Eksplosjonsfare

Gassflasker må ikke utsettes for høy temperatur og bør heller ikke oppbevares i direkte sollys. Hvis gassflaskene blir for varme, danner det seg et høyt trykk inne i flaskene som kan føre til at de eksploderer.

Det svakeste punktet på gassflaskene er tilkoblinga på toppen av flaska, og ved en eksplosjon vil tilkoblinga skytes ut av flaska. Da er det viktig at flaska oppbevares stående, slik at denne går rett opp i været.

Varme overflater

Når du bruker gassbrenneren, vil overflatene du jobber på, bli ekstremt varme. Derfor er det viktig at du bruker hansker som er beregna på varme overflater.

Gnistsprut

Når arbeidsemnet varmes opp, kan det oppstå gnistsprut hvis det er urenheter på arbeidsemnet eller feil på gassbrennerens innstilling. Gnistsprut kan også oppstå hvis det blir for liten avstand mellom munnstykke og arbeidsemne.

Pass særlig på at det ikke er brennbart materiale i området der du jobber. Hvis det fins brennbare materialer i nærheten som ikke kan fjernes, må du dekke disse til med et sveiseteppe eller lignende.

Kjemiske risikomomenter

Røykgasser

Under oppvarming av arbeidsstykket kan det oppstå røykgasser som kan være helseskadelige å puste inn. Dette gjelder særlig hvis du jobber med arbeidsemner som er overflatebehandla. Derfor er det viktig at området du jobber i, er stort og åpent eller har god ventilasjon.

Strålefare

Gassbrenneren produserer en flamme med en temperatur på rundt 3 000 grader celsius. Denne flammen avgir et sterkt og intenst lys. Du må derfor bruke vernebriller med godkjent glass som demper denne strålinga, slik at du ikke skader øynene dine.

Kontrollspørsmål

Svar på følgende kontrollspørsmål. Hver oppgave kan ha flere riktige svar.

CC BY-SASkrevet av Roger Rosmo.
Sist faglig oppdatert 17.10.2023

Læringsressurser

Dokumentert sikkerhetsopplæring for gassbrenner