Hopp til innhold

Fagstoff

Internett og World Wide Web

Internett er et globalt nettverk som er lagd ved å koble sammen flere hundre tusen mindre nettverk. Systemet har røtter tilbake til 1960-tallet og brukes i dag til det meste av digital kommunikasjon verden over. World Wide Web er en tjeneste på internett som gjør det mulig å surfe på nettsider.

Mange bruker begrepene web og internett om hverandre, men det er i virkeligheten stor forskjell på dem. Internett er selve nettverket som vi bruker til å kommunisere. Her brukes TCP/IP-protokollen og IP-adresser for å sende datapakker mellom mange mindre, sammenkoblede nettverk. Internett har røtter tilbake til 1960-tallet.

Web (World Wide Web) er en av mange tjenester som bruker internett til kommunikasjon. Andre slike tjenester er blant annet e-post, Snapchat, TikTok, Skype og videospill for flere spillere (multi-player games). Web ble oppfunnet rundt 1990 av Sir Tim Berners-Lee og gjør det mulig å surfe mellom nettsider på samme og forskjellige servere ved hjelp av lenker (hyperlenker). Det fantes mange tjenester som brukte internett før web ble oppfunnet, men web gjorde det enkelt å surfe og var en viktig grunn til at internett ble populært og vanlig i private hjem.

Internett

I artikkelen om linjesvitsjing og pakkesvitsjing forklarte vi hva pakkesvitsjing er. Denne teknologien var viktig for utviklingen av internett og er fortsatt en sentral del av måten internett fungerer på. Informasjon pakkes i datapakker med avsender- og mottakeradresse og sendes så ut på internett.

Internett er et globalt nettverk som er sammensatt av mange mindre nettverk. Telefonen eller PC-en din er tilknyttet nettverket til en internettleverandør. Denne leverandøren har avtaler med andre leverandører og er koblet til disse, og så videre. Avtalen mellom de forskjellige leverandørene går ut på å hjelpe hverandre med å få datapakkene fram til riktig mottaker. Dette gjør at en datapakke ofte vil bli sendt via mange forskjellige aktører før den kommer fram til destinasjonen.

I denne videoen får du mer detaljert informasjon om hvordan internett fungerer.

Sjøkabler kobler internett sammen

Kart over Europa og deler av India, Afrika og Amerika. Streker mellom landene viser hvor det ligger sjøkabler. Illustrasjon.

Internett er i dag globalt med flere milliarder tilkoblede enheter. For at det skal være mulig å kommunisere over hele kloden, er det lagt hundrevis av fiberkabler i havet mellom land og kontinenter. Disse kablene sørger for at hele internett henger sammen.

nettsiden submarinecablemap.com finner du et kart over de fleste aktive sjøkablene i verden. Der kan du se nærmere på hvor mange sammenkoblinger som skjer via havet.

Hvis du vil vite mer, anbefaler vi denne videoen med informasjon om og omvisning i infrastrukturen som sjøkabler krever.

World Wide Web

World Wide Web, eller bare web, er en tjeneste som gjør det mulig å vise og surfe mellom nettsider. Tjenesten bruker internett for å kommunisere.

Web ble utviklet av Sir Tim Berners-Lee, som jobbet ved forskningsinstituttet CERN. CERN hadde mye forskning som lå på forskjellige servere. For å få tak i denne informasjonen måtte brukerne koble seg til de ulike serverne. Dette gjorde det tidkrevende og ofte forvirrende å finne riktig informasjon. Løsningen var World Wide Web, en tjeneste som gjorde det mulig å surfe mellom forskjellige nettsider på samme eller forskjellige servere ved hjelp av hyperlenker. Tjenesten ble raskt populær og er en viktig grunn til at internett-tilkobling ble vanlig for både bedrifter og privatpersoner.


Når du besøker en nettside, består prosessen av flere trinn. Først spør du etter nettsiden. Datapakken går til webserveren til nettsiden, og du får et HTML-dokument i retur. Det beskriver hva som skal vises på nettsiden, og hvor andre elementer, for eksempel bilder og innebygd (embedded) innhold, skal hentes fra. Nettleseren din går så ut på nettet og henter ned alle elementene. Når disse returneres, plasseres de i den rekkefølgen som HTML-dokumentet beskrev. I animasjonen under kan du se et eksempel på dette.

I denne YouTube-videoen om World Wide Web kan du lære mer om denne tjenesten og hvordan den og protokollene rundt den fungerer.

CC BY-SASkrevet av Tron Bårdgård.
Sist faglig oppdatert 28.04.2022

Læringsressurser

Digital kommunikasjon

Fagstoff