Hopp til innhold

Oppgaver og aktiviteter

Forsøk: Påvisning av karbohydrater

I dette forsøket skal du lære hvordan du kan påvise ulike typer karbohydrater. Deretter skal du bruke dette til å undersøke hvilke karbohydrater som finnes i utvalgte matvarer.

Teori

Karbohydrater er en viktig kilde til energi for kroppen vår og finnes i matvarer som brød, ris, pasta, frukt og grønnsaker. Karbohydrater kan deles inn i tre hovedgrupper:

  • monosakkarider

  • disakkarider

  • polysakkarider

Monosakkarider er enkle sukkerarter som glukose (druesukker) og fruktose (fruktsukker), mens disakkarider består av to monosakkarider som er bundet sammen kjemisk. Sukrose (sukker) og laktose (melkesukker) er eksempler på disakkarider. Polysakkarider er lange kjeder av monosakkarider. Eksempler på polysakkarider er stivelse, glykogen og cellulose.

Flytskjema av avsnittet før med fargede bokser forbundet med piler. Grafikk.

Utstyr

Oppskrifter på reagenser

Jodløsning

Stamløsning, 1 %

Løs 1 g I2(s) og 2 g KI (s) i 100 mL vann.

Løsning for å teste matvarer, 0,2 %

Ta 10 mL av stamløsningen på 1 %, og fortynn til 50 mL med vann.

Fehlings reagens

Lag Fehlings reagens ved å blande Fehlings A og Fehlings B i forholdet 1:1. Fehlings A og Fehlings B kan du kjøpe gjennom firmaer som selger labutstyr.

Benedicts løsning

For å lage 1 liter løsning veier du opp

  • 17,3 g kobber(II)sulfat

  • 173 g natriumsitrat

  • 100 g vannfritt natriumkarbonat eller 270 g Na2CO3 * 10H20

og løser opp i vann og fortynner til 1 liter.

Benedicts løsning har lengre holdbarhet enn Fehlings løsning, som må lages ny hver gang testen skal brukes.

Framgangsmåte

Del 1: Forprøver

I denne delen av forsøket skal du bli kjent med hvordan to ulike stoffer kan brukes til å påvise ulike typer karbohydrater. Det du finner ut, skal du bruke til å påvise ulike typer karbohydrater i del 2 av forsøket.

Jodløsning

  1. Overfør litt glukose, fruktose, laktose, sukrose og stivelse til hvert sitt reagensrør og løs opp i litt vann.

  2. Tilsett noen dråper jodløsning til hvert av reagensrørene.

  3. Observer eventuelle fargeendringer.

Fehlings reagens eller Benedicts løsning

  1. Overfør litt glukose, fruktose, laktose, sukrose og stivelse til hvert sitt reagensrør, og løs opp i litt vann.

  2. Tilsett noen dråper Fehlings reagens eller Benedicts løsning til hvert av reagensrørene i 1.

  3. Varm opp reagensrørene i et vannbad i noen minutter. Observer fargeendringene.


Oppsummering av forprøver

Gjør disse oppgavene for å få en oppsummering av hva du har funnet ut så langt.

Del 2. Undersøk ulike matvarer

I denne delen av forsøket skal du finne ut hvilke typer karbohydrater som finnes i utvalgte matvarer.

  1. Før du starter med analysene, må du gjøre klar matvareprøvene.

    1. Hvis matvarene er faste: Kutt opp en liten mengde av hver matvare, mos dem og plasser dem i hver sine reagensrør. Løs i litt vann.

    2. Hvis matvarene er flytende/løsninger, kan de overføres til reagensrør og brukes som de er. Merk reagensrørene slik at du vet hvilken matvarer du har i hvilket reagensrør.

  2. Tilsett noen dråper jodløsning i hvert reagensrør.

  3. Gjør klar nye reagensrør som i 1.

  4. Tilsett noen dråper Fehlings reagens / Benedicts løsning i hvert reagensrør.

  5. Varm opp reagensrørene i et vannbad i noen minutter for å framskynde reaksjonen.

Reagensrør med prøver fra ulike matvarer. Pipette med brun væske drypper en dråpe oppi det ene reagensrøret. Illustrasjon.
Reagensrør blir tilsatt blå væske med pipette og plassert i beholder med vann for oppvarming. Illustrasjon.

Resultater

Lag en oversikt over hvilke karbohydrater de ulike matvarene inneholder.

Spørsmål

  1. Hva er forskjellen mellom monosakkarider, disakkarider og polysakkarider?

  2. Hva er forskjellen mellom stivelse og cellulose?

  3. Hva skjer når karbohydrater brytes ned i kroppen?

  4. Hvorfor er karbohydrater viktig for kroppen?

Kilder

Universitetet i Oslo. (2017). Oppskrifter og merking i matkjemi. https://www.mn.uio.no/kjemi/forskning/grupper/skole/kurs/tidligere-kurs/2017/matkjemi-27042017/oppskrifter-merking-matkjemi.pdf

Universitetet i Oslo. (u.å.). Påvisning av reduserende sukker. Hentet 20. august 2024 fra https://www.mn.uio.no/kjemi/forskning/grupper/skole/ressurser/kjemipaboks/enkelt-ovelser/pavisning-av-reduserende-sukker.pdf

VilVite. (u.å.). Karbohydrater. Hentet 20. august 2024 fra https://www.vilvite.no/eksperimenter/karbohydrater

Relatert innhold

Karbohydrater er en hovedgruppe næringsstoffer som gir mye energi. Det er mye karbohydrater i matvarer fra planteriket.

CC BY-SASkrevet av Thomas Bedin.
Sist faglig oppdatert 22.08.2024

Læringsressurser

Næringsstoffer