Hopp til innhold

Fagstoff

Ta vare på huden

Huden vår er hele tiden utsatt for ytre påvirkninger. Tørt klima og mye vasking eller dusjing kan gi oss tørr og sprukken hud. Røyking, ekstem kulde og for mye sol er også skadelig for huden. I tillegg virker arv, miljø og livsstilsfaktorer inn på hudens tilstand.
 Nærbilde av hender som tar krem fra ei krukke. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Tørr hud

Symptomer på tørr hud kan være at

  • man klør
  • huden føles irritert
  • huden sprekker
  • huden skaller av
  • huden blir rødlig
  • man føler at huden strammer

Normal hud

Normal hud danner raskt et beskyttende lag av talg. Hvis vi vasker oss for mye, kan hudens normalflora skades. Det er viktig å bruke en såpe som har lav pH-verdi. En såpe med pH 5,5 beskytter normalfloraen. Les artikkelen om personleg hygiene og se filmen på den samme sida for å lære mer om dette. For å gjenopprette hudens naturlige beskyttelse er det viktig å tilføre fuktighet og fett.

Fet hud

Hos noen produserer talgkjertlene mye fett, og vi sier at disse har fet hud. Fet hud fører lett til urenheter og kviser, og det er viktig bruke mild såpe og vann framfor sterke rengjøringsmidler. Fettet som produseres i talgkjertlene, kalles sebum. Fet hud eldes gjerne senere enn andre hudtyper.

Nese med frostskade. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Kulde og frost

Kulde kan skade huden og i verste fall gi frostskader. Personer som har tendens til tørr hud, vil gjerne merke at de om vinteren får tørr hud på fingrene og leppene. Det er viktig å ha nok klær på seg, da for lite klær reduserer blodsirkulasjonen i huden, og vi blir ekstra utsatt for frostskader. Ved ekstrem kulde bør vi unngå å vaske oss i ansiktet og å barbere oss fordi dette fjerner den beskyttende talgen fra huden, og dette gjør oss også ekstra utsatt for frostskader. Fuktighetskremer kan gi en ekstra beskyttelse.

Slitasje på huden

I mange yrker er slitasje på huden et problem. Personer som har hendene mye i vann, som for eksempel ansatte i helsesektoren, er ekstra utsatt for uttørring og eksem på hendene. I forbindelse med smitteverntiltakene som ble innført under Covid-19-pandemien i 2020, ble det økt fokus på håndhygiene i befolkningen. For noen medførte den hyppige håndvaskingen problemer med at huden på hendene ble tørr og sår.

Rengjøring av huden på hendene bør være skånsom. I helsesektoren brukes også desinfeksjonsmiddel for å rengjøre hendene. Flytende såpe med lav pH brukes kun når hendene er synlig forurenset, eller vi har vært i kontakt med organiske materialer som for eksempel blod eller urin.

Enkelte arbeidsoppgaver krever at vi bruker hansker, og dette kan også brukes hvis vi har sår eller sprukken hud. Man må være oppmerksom på at enkelte kan reagere på latex i hansker, og at hansker heller ikke beskytter 100 prosent mot inntrengning av stoffer. Hendene bør også beskyttes med gode håndkremer eller barrierekremer.

Soling

Soler du deg for kraftig og uten beskyttelse, kan du få brannskader med blemmer, feberfrysninger og temperaturstigning. På lang sikt kan overdreven soling gi deg grove rynker, rød og flasset hud, skjemmende pigmentflekker og hudkreft.

To jenter som soler seg i snøen. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Her er ni regler for solvett:

  1. Vis respekt for været. Alt slags vær har innvirkning på huden, og enkelte værtyper krever spesiell beskyttelse. Overdreven soling uten beskyttelse kan gi økt aldring av huden og medføre risiko for varige hudskader som hudkreft.
  2. Velg hudpleieprodukter tilpasset nettopp din hud. Ulike typer hud (tørr, normal, fet) krever ulike hudpleieprodukter, og barn trenger ekstra beskyttelse. Solfaktor skal velges etter hudtype (grad av ømfintlighet).
  3. Lytt til erfarne fagfolk. Hudpleiere, fotterapeuter og folk som arbeider på apoteket, er fagfolk med stor kunnskap og erfaring når det gjelder hud og hudpleieprodukter. Produktene som selges på apotekene, er kvalitetstestet grundig.
  4. Bruk solfaktor når du soler deg. Hvis du skal oppholde deg i solen mer enn en halv time uten å bli solbrent, tilsier faktortallet hvor mange ganger lenger du kan være i solen. Faktor 8 x 0,5time = 4 timer.
  5. Solkremer skal beskytte både mot UVA- og UVB-stråler. Både de kortbølgede strålene (UVB) og de langbølgede (UVA) kan skade huden, og vi må beskytte oss mot dem begge. Selv i skyggen kan huden få opptil 50 prosent UV-lys.
  6. Frisk hud har behov for pleie og stell hver dag for å holde seg myk og smidig. På apoteket finner du kvalitetsprodukter til fornuftige priser som dekker alle dine behov. De fører godt utvalg av nasjonale og internasjonale serier og kan hjelpe deg med å finne riktig produkt.
  7. Unngå såre og tørre lepper. Leppene er konstant utsatt for sol, vind, kulde og tørt inneklima, og de tørker derfor lett ut. Det er viktig å beskytte dem gjennom daglig bruk av leppepleieprodukter.
  8. Hudpleie inkluderer fotpleie. Nest etter hjertet er føttene den delen av kroppen som har det "hardeste" arbeidet, og de er vel verdt å ta vare på. Start fotpleien før føttene begynner å gjøre vondt.
  9. Lytt til signalene huden gir deg. Når huden din føles tørr og kanskje solbrent, er det viktig at du tar signalene på alvor. Hudpleieprodukter gjenoppretter hudens balanse, og du står sterkere rustet mot nye utfordringer.

Kilde

Vis solvett i solen. (2010). I T. Johannessen (red.), Norsk Helseinformatikk. Hentet 29. mai 2020 fra https://nhi.no/familie/barn/vis-solvett-i-solen/#

Relatert innhold

CC BY-NC-SASkrevet av Trine Merethe Paulsen, Wenche Heir, Norsk Helseinformatikk og Vigdis Haugan.
Sist faglig oppdatert 09.07.2022

Læringsressurser

Huden