Desinfeksjon og sterilisering
Desinfeksjon og sterilisering
- Desinfeksjon
- er en prosess for å uskadeliggjøre mikroorganismer. Denne prosessen dreper de fleste mikroorganismer, men den tar ikke livet av bakteriesporer.
- Sterilisering
- er en prosess som dreper alle mikroorganismer, også bakteriesporer. Steriliserte gjenstander og tekstiler betegnes som sterile, altså fri for mikroorganismer.
Desinfeksjon
Vi skiller mellom to hovedtyper av desinfeksjon: teknisk desinfeksjon og huddesinfeksjon. Teknisk desinfeksjon er desinfeksjon av gjenstander, gulv, inventar og liknende. Huddesinfeksjon er desinfeksjon av hud og slimhinner hos pasienter og personale.
Teknisk desinfeksjon
Vi har to metoder for teknisk desinfeksjon: varmedesinfeksjon og kjemisk desinfeksjon.
Varmedesinfeksjon
Den sikreste, enkleste, rimeligste og mest miljøvennlige metoden for teknisk desinfeksjon er desinfeksjon med fuktig varme. Denne metoden bør vi bruke der det er mulig. Desinfeksjon skjer da i en dekontaminator (bekkenspyler) eller instrumentvaskemaskin. På kjøkkenet er det oppvaskmaskinen som desinfiserer dekketøy og liknende. Disse maskinene spyler utstyret rent før desinfeksjon.
Kjemisk desinfeksjon
Vi bruker kjemisk desinfeksjon på utstyr som ikke tåler varme, eller som er så stort at det ikke får plass i en dekontaminator. Vi bruker også kjemisk desinfeksjon på flater som må desinfiseres. Vanligvis holder det med mekanisk rengjøring med vann og rengjøringsmiddel på gulv og inventar, desinfeksjonsmidler brukes kun dersom det er sølt med smittefarlig materiale eller ved avvikling av streng isolering på grunn av smittefare.
Virkningen av kjemisk desinfeksjon er avhengig av om det har vært direkte kontakt mellom desinfeksjonsmiddelet og den eventuelle mikroorganismen. Virkningen er også avhengig av hvor konsentrert desinfeksjonsmiddelet er, av temperatur, pH og hvor mye organisk materiale som er på utstyret.
Mengden av mikroorganismer på utstyret er avgjørende for effekten. For å få best mulig virkning av desinfeksjonen må vi følge de konsentrasjonene og den brukstida som står på etiketten på middelet.
Huddesinfeksjon
Huddesinfeksjon er en del av håndhygieneprosedyren for personalet, og det hører også til hud- og slimhinneprepareringa på pasienter før ulike inngrep. Huden blir desinfisert når hudbarrieren skal brytes, for eksempel ved operative inngrep og injeksjoner. Vi benytter kjemiske desinfeksjonsmidler som er spesielt beregnet på hud og slimhud.
Sterilisering
Det er nødvendig at utstyr som kommer i kontakt med normalt sterile områder, er sterile. Dette er utstyr vi bruker når vi bryter pasientens naturlige barriere, som hud og slimhud, og utstyr som kommer i kontakt med sterile slimhinner som urinveier og nedre luftveier.
Sterilisering tillater bruk av emballasje. Det vil si at vi kan pakke inn produktene før de steriliseres. Emballasjen beskytter produktet slik at det forblir sterilt til vi skal bruke det.
Det er ulike måter å sterilisere utstyret på. Vanndampsterilisering og tørrsterilisering er relativt enkle, kontrollerbare og miljøvennlige metoder. De er derfor gjerne førstevalget blant steriliseringsmetodene. Andre steriliseringsmetoder er gass- og strålesterilisering. De er mer vanlige til industriell sterilisering, blant annet av engangsutstyr.
Utfordringer til deg
Hva er forskjellen mellom desinfeksjon og sterilisering?
Hvorfor er desinfeksjon med varme å foretrekke framfor kjemisk desinfeksjon?
Hvorfor er det viktig at utstyr blir rengjort og desinfisert snarest mulig etter bruk?
Kilde
Legemiddelverket (2023, 21. juni). Oversikt over godkjente desinfeksjonsmidler og veiledning for bruk. https://www.legemiddelverket.no/bivirkninger-og-sikkerhet/rad-til-helsepersonell/bruk-av-desinfeksjonsmidler#Desinfeksjonsmiddelavfall--