Hopp til innhold
Fagartikkel

Tilpasset kost

I befolkninga er det mange helseplager som kan kreve et tilpasset kosthold. Du som fagarbeider vil trolig møte brukere eller gjester med behov for tilpasset kost.

Hva er tilpasset kost?

Tilpasset kost vil si en kost der det er nødvendig å begrense, utelate eller øke innholdet av bestemte ingredienser eller næringsstoffer i maten. Det kan også være behov for å endre matens konsistens.

Vi skal alltid lage den tilpassede kosten med utgangspunkt i "normalkosten" så langt det lar seg gjøre. I tillegg må vi ta hensyn til at maten skal smake godt og se appetittvekkende ut. Det er ikke nok at maten blir laget, den må også bli valgt og spist. Målet med å tilpasse kosten er å bli kvitt symptomer og bidra til en bedre helse og hverdag for den enkelte.

"Mat er medisin"

Noen må ha et tilrettelagt kosthold i en periode for å bli friske, mens andre må leve med et spesielt kosthold resten av livet for å ha god helse.

Ernæring som eneste behandling:

  • matvareallergi og matvareintoleranse

  • cøliaki

  • stoffskiftesykdommer der komponenter i maten er årsaken til problemet

Ernæring som vesentlig del av behandlinga:

  • diabetes

  • hjerte- og karsykdommer

  • overvekt og fedme

  • kreft

  • sykdommer i lever, nyre, galleblære og bukspyttkjertel

  • sykdommer eller operasjoner i munn, svelg, mage og tarm

Planlegging er viktig

Ha god produksjonshygiene, og pass på å ikke blande utstyr og redskaper til de forskjellige kostene.

Dersom du skal lage tilpasset kost, bør du tenke gjennom følgende:

  • Hvilke retningslinjer gjelder for den tilpassede kosten?
  • Hvilke matvarer kan brukes i den tilpassede kosten?
  • Hvilke matvarer kan ikke brukes i den tilpassede kosten?
  • Er det begrensninger i hvilke matlagingsmetoder som kan brukes?
  • Kan den tilpassede kosten lages med utgangspunkt i normalkosten?
  • Er matens sensoriske egenskaper (smak, lukt, utseende, tekstur og lyd) tilpasset målgruppa?
  • Er maten tilpasset den sosiale situasjonen hvor den inngår? For eksempel hverdagsmat, "kose-mat" eller festmat, og skal maten spises alene eller i fellesskap?
  • Er maten tilpasset de rammene hvor maten eller måltidet skal inntas? For eksempel sykeseng eller kantine, servering ved bordet.