Isolatøren
Isolatørfaget er et yrke med flere muligheter for spesialisering. Isolering og overflatebeskyttelse av rør, kanaler, tanker og utstyr er en stor del av faget, og det kan foregå på ulike steder og innenfor ulike bransjer. Som isolatør kan du få jobb både i bygg- og anleggsbransjen, om bord på skip, i offshoreindustri eller annen industri.
En av isolatørens hovedoppgaver er å forhindre energitap, enten det er kulde eller varme. Dette kalles termisk isolering og handler om energieffektivisering av ulike anlegg. Vi vil ha energien dit den skal brukes, uten å miste for mye på veien. Det brukes ofte isolasjon av ulike typer mineralull på slike anlegg.
Kondensisolering
I tillegg til behov for å forhindre energitap vil anlegg der det transporteres kalde gasser eller væsker, trenge kondensisolering. Se for deg ei iskald flaske som akkurat er tatt ut av kjøleskapet en varm sommerdag. Denne vil raskt få et lag med kondens på utsida på grunn av den store temperaturforskjellen. Det samme vil skje med for eksempel et kaldtvannsrør, og kondensen fra røren kan forårsake vannskader i bygningen. På slike rør monteres det derfor isolasjon av cellegummi, som er både luft- og vanntett.
Branntetting
En isolatør kan også isolere for å motvirke spredning av brann og brannskader på bygg. Større bygg består vanligvis av mange brannceller. Det betyr at bygget er laget på en måte som skal forhindre at brann sprer seg fra ett rom til et annet. Når et rør eller en kanal går gjennom en vegg eller et gulv, vil dette bryte branncella. Da er det viktig at det tettes på riktig måte i gjennomføringa. Dette kalles branntetting og kan gjøres med spesielle masser eller brannpakninger. Bærende stålkonstruksjoner kan også bli utsatt for høye temperaturer ved brann, og de kan isoleres for å tåle høyere temperaturer før de svekkes. Da legger man matter av steinull utenpå stålet, som sveises fast med et boltsveiseapparat.
Se mer om yrket isolatør på utdanning.no. Der kan du også se et videoklipp hvor du møter en lærling i isolatørfaget.