Hopp til innhold
Læringssti

Du er nå inne i en læringssti:
Murerfaget

Fagartikkel

Mørtel

I et murverk settes delene sammen med det vi kaller mørtel. Mørtelen er limet i konstruksjonen, og den består av sement, vann og tilslag.
Video: John Gunnar Johnsrud, Frode Andre Sletholen / CC BY-SA 4.0

Beskrivelse

Murmørtel finnes i ulike kvaliteter med ulike egenskaper. I all mørtel finnes det et bindemiddel som holder materialet sammen. Murmørtel består av bindemiddelet kalk eller en kombinasjon av kalk og sement. Dermed skal vi kunne velge riktig type mørtel til ulike typer konstruksjoner eller oppdrag. Mesteparten av mørtelen vi bruker i dag, kommer ferdigblandet fra fabrikk. Det vil si at vi bare tilsetter vann når vi blander ut mørtelen. Mørtel kan også blandes ved hjelp av sand, sement og vann.

Blanding

Blanding av mørtel kan skje på flere måter, ved hjelp av blandevisp, tvangsblander, frittfallsblander eller skrueblander. I tillegg kan man selvsagt ved små mengder blande manuelt med mureskje eller spade.

Her vises blandevisp og tvangsblander:

Mottak og lagring

Det som er viktig å tenke på når vi mottar og lagrer materialene til mørtel før sammenblanding, er å håndtere materialene slik at de ikke kommer i kontakt med fukt og vann. Dette er materialer som trekker til seg fuktighet. Hvis de ligger i fuktig klima over tid, så vil de bli ødelagt.

CC BY-SA 4.0Skrevet av Frode Andre Sletholen, Knut Grønvold og John Gunnar Johnsrud.
Sist faglig oppdatert 10.01.2019