Matloven
"Formålet med loven er å sikre helsemessig trygge næringsmidler og fremme helse, kvalitet og forbrukerhensyn langs hele produksjonskjeden, samt ivareta miljøvennlig produksjon."
Det er virksomheten selv som har ansvaret for å forebygge fare, varsle helsemyndigheter og iverksette tiltak ved mistanke om helsefarlig mat. Virksomheten må rette seg etter bestemmelsene i loven og ha et eget internkontrollsystem.
Virksomheten er også ansvarlig for å gi alle ansatte nødvendig opplæring i matlovens bestemmelser.
Matloven har et forbud mot å omsette mat som ikke er trygg. Også drikkevann og innsatsvarer som brukes i matproduksjonen, skal være trygge. For å skape god mattrygghet er det et viktig prinsipp i loven at man skal kunne spore hvor produktene kommer fra. Flere store matskandaler i Europa og andre deler av verden har ført til strengere kontroll. Hvis noen blir syke av maten, skal det være mulig å finne ut hvor maten har kommet fra.
Den ansvarlige for virksomheten skal ha opplysninger om alle som har levert næringsmidler til virksomheten, og kunne gjøre disse opplysningene tilgjengelige for Mattilsynet hvis de ber om det. Det er for eksempel viktig å ta vare på fakturaer, siden de kan inneholde dokumentasjon på sporbarhet.
Virksomheten har ansvar for at all mat som er merket, inneholder riktig informasjon om varen. Eventuell markedsføring av og reklame for et produkt skal være korrekt og ikke villedende for forbrukerne.
Det er Mattilsynet som passer på at matloven følges, og de har ifølge loven rett til å komme på tilsyn. Hvis det oppstår forhold som gjør at næringsmidler kan bli helseskadelige, kan virksomheten få pålegg eller beskjed om å stenge hele eller deler av produksjonen. Hvis bedriften ikke retter seg etter pålegg fra Mattilsynet, kan bedriften bli pålagt å stoppe all produksjon i inntil seks måneder. Bedriften kan også risikere å få bøter hvis de ikke retter feil innen tidsfristen.
Hvis man bryter bestemmelsene i matloven med forsett eller på grunn av uaktsomhet, risikerer man å bli straffet med bøter og/eller fengsel i inntil ett år. Ved spesielt grove lovbrudd kan man få fengsel i inntil to år.
Forskrift om næringsmiddelhygiene
Forskrift om internkontroll for å oppfylle næringsmiddellovgivningen
Forskrift om matinformasjon til forbrukerne
Husk
- En forskrift inneholder utfyllende regler knyttet til teksten i selve loven.
- Lover er ofte generelle. I praktisk arbeid bruker vi gjerne forskriften når vi skal finne ut hvilke regler som gjelder.