Hopp til innhold

Oppgaver og aktiviteter

Lag en dokumentar om norsk radiohistorie

Lag en radiodokumentar der du intervjuer eldre personer i kommunen din om radioens gullalder på 1950-tallet.

Forarbeid

Start med å sette deg grundig inn i norsk radio- og fjernsynshistorie. Du finner fagartikler om dette emnet under Mediehistoriske tidslinjer.

En gjeng glade ungdommer sitter i en togkupé og lytter til en reiseradio av merket Kurer. To av ungdommene røyker sigaretter. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Lag dokumentaren

Lag en radiodokumentar på maksimum fem minutter om radioens gullalder. Dokumentaren skal bestå av (et) intervju(er) med én eller flere eldre personer som forteller om hvilke programmer de lyttet til, og hva radioen betydde for dem, på 1950-tallet.

Dette kan være en fin anledning til å bli kjent med eldre som bor i omsorgsboliger i kommunen din. De blir garantert glade for å få besøk!

  • Tenk nøye gjennom hvilke personer du vil intervjue. Intervjuobjektene bør være flinke til å fortelle. Gjør opptak med lydopptaker eller mobil.

  • Les inn introduksjon, blokker og avslutning. Her kan du gjerne reflektere over hvilken betydning radioen hadde på 1950-tallet, sammenlignet med i dag.

  • Rediger og sett sammen kommentarer, musikklipp og intervjuer ved hjelp av et lydredigeringsprogram.

Tips

  • Start intervjuet med å spille av klipp fra populære 1950-tallsprogrammer, og be intervjuobjektene fortelle om egne opplevelser knyttet til det de hører.
  • Søk på nettet og se om du kan finne 1950-tallsmusikk eller andre lydeffekter med Creative Commons-lisens som du også kan bruke.
  • Dersom du ikke har tilgang til et lydredigeringsprogram, kan du laste ned gratis programvare fra internett.

Lytt til NRK-klipp fra 1950-tallet

Hjallis blir olympisk mester

0:00
-0:00

God aften, mitt navn er Cox

0:00
-0:00

Rolf Kirkvaag i Store studio

0:00
-0:00

Flom i Nederland

0:00
-0:00

Hallesby taler om helvete

0:00
-0:00

Tidssignal

0:00
-0:00

Relatert innhold

1950-tallet ble radioens gullalder, med flere nyhetssendinger og -reportasjer og nye programmer. I 1954 blir de første prøvebildene sendt på fjernsyn.

CC BY-SASkrevet av Jan-Arve Overland og Ragna Marie Tørdal.
Sist faglig oppdatert 24.02.2018

Læringsressurser

Mediehistoriske hendelser