Hopp til innhold

Fagstoff

Reinen som ressurs

I reindrifta brukes reinen både i reindriftssamenes eget hushold og for salg. For den som skal leve av reindrift, er det viktig med en allsidig bruk av reinen som ressurs.

Hva kan reinen brukes til?

Samene har stort sett hentet levebrød og inntekt gjennom høsting av utmarksressurser, fiske, jordbruk og reindrift. Det har også har gitt råvarer til duodji og ulike videreforedlingsprodukter.

For den som skal leve av reindrift, er det viktig med en allsidig bruk av reinen som ressurs. Derfor trenger de som skal jobbe med rein og med næringskombinasjoner, kunnskaps- og ferdighetsgrunnlag for å kunne utføre generelle og kjønnsspesifikke oppgaver i hushold og siida. De trenger også et materielt grunnlag.

I reindrifta brukes reinen både i reindriftssamenes eget hushold og for salg. Salget ivaretas og utvikles ofte gjennom den familiebasert drifta. Reinen kan brukes som trekkdyr og som slaktedyr for å produsere mat. Før i tida brukte man også å melke reinen. Reinskinn brukes til klær og som liggeunderlag. Reinen er et viktig verktøy for å lære barn og unge om reindrifta, og i tillegg tjener reindriftsutøverne penger på andre aktiviteter som er relatert til denne næringa.

I alle reindriftshushold er det viktig å ta vare på ulike deler av reinen som er slaktet. Hele dyret blir utnyttet – kjøtt, innmat, ister, beinmarg og blod. Også skinn, bellinger og horn tas vare på.

Ulike arbeidsoppgaver

Om vinteren har reindriftssamene tid til å gjøre arbeid som ikke er blitt gjort de andre årstidene. Siidamedlemmene trenger både mat og utstyr, og dette må ordnes i løpet av vinteren.

Menn og kvinner har ofte ulike arbeidsoppgaver. Kvinnene deltar på lik linje med mennene i alt arbeid som gjelder reindrifta. De gjeter rein og lærer de unge om etikk og respekt for naturen og dyra. Mennene vedlikeholder driftsutstyr, for eksempel sleder. Men når det gjelder sying og reparasjon av vinter- og sommerklær til hele familien, har dette vært en del av kvinnenes arbeid.

Næringsutvikling i reindrifta

Ifølge Sametinget er reindrifta "mulighetenes næring". Denne næringa kan utvikles som ei bærekraftig næring samtidig som man holder fast på de dype røttene den har i den samiske kulturen.

I den samiske tradisjonelle reindrifta er næringskombinasjoner naturlig. Det kan gi flere arbeidsplasser i tilknytning til reindrifta. Næringskombinasjoner kan være kombinasjoner av reindrift og duodji, mat, reiseliv, duodji-råvareprodukter, turisme og reinopplevelser.

Produktene som selges av reindriftsnæringa, er unike fordi de er tuftet på den samiske kulturarven. Utgangspunkt for dette har hitttil vært på reindriftas premisser og kommet reindriftsnæringa til gode, og i neste omgang hele det samiske samfunnet.

Foruten selve reindrifta skjer verdiskapning ved næringsutvikling med gode duodjiprodukter og råvarer til doudji, gode lokale matprodukter, unike reiselivsprodukter og kulturformidling.

Reindriftsamisk matkultur

Den store etterspørselen etter lokal og kortreist mat og reinkjøtt representerer det beste av naturlig, arktisk matproduksjon, skriver Sametinget.

Reinkjøtt har hatt ei positiv utvikling i markedet de siste årene og det er potensial for høyere verdiskaping enn i dag. Økt interesse og etterspørsel etter reinkjøtt og andre produkter av rein fører til økt fortjeneste for reineiere.

Du kan lese en reportasje og se en film fra NRK om hvordan man lager gumppus på norsk blodklubb: Tradisjonell samisk mat som kan lages på noen blunk (NRK)

Duodji

Duodji er samenes tradisjonelle kunsthåndverk. De som jobber med duodji, lager bruksting og tradisjonelle samiske klær og suvenirer av reinen.

Reinskinn er et viktig materiale for reindrifta. Tørka reinskinn kan brukes som liggeunderlag, og håndverkerne lager også for eksempel votter (gisttat), fottøy (skaller, kommager), klær (pesk, bellinger, skinnbukser, lue, belte) og bruksting som matsekk (niesteseahkka, gáfeseahkka).

Liste over ord som brukes i forbindelse med arbeid med produkter av skinn (Stiftelsen duodjeinstituhtta)

Turisme og reindriftsopplevelser

Reindriftsbasert turisme har blitt ei viktig kombinasjonsnæring for reindriftsutøverne. I forbindelse med dette tilbys opplevelsesrom i arktisk klima, natur og reindrift. Tilbud kan være "ekstremopplevelser", for eksempel overnatting i lávvu i kulda, vårflytting med rein (nomadisme), møtevirksomhet på vidda (hytte eller lávvu), isfiske, nordlys, snø og servering av mat (primært laget av reinkjøtt) ute eller i lávvu/hytte i arktisk atmosfære og stemning.

Motivene til de som er kunder, kan være å utvide kunnskapshorisonten, sosialt samvær med andre eller ønske om mestring ved å møte nye utfordringer og mental avslapping.

Denne filmen fra NRK skole viser hvordan Antes familie lever av å selge samisk kultur til turister. De driver museum og restaurant like ved Finlands mest besøkte vintersportssted.

Relatert innhold

CC BY-SASkrevet av IMGEira.
Sist faglig oppdatert 08.06.2020

Læringsressurser

Reindriftas husholds- og ressursgrunnlag