Hopp til innhold

Fagstoff

Medisinbruk og resistens

Når dyr blir sjuke, trenger de behandling. Noen ganger kan måten vi behandler dyra på, få noen farlige konsekvenser; mikroorganismene blir resistente!

Resistens

Resistens kommer fra latin og betyr "stå imot". En bakterie som er antibiotikaresistent, er en bakterie som antibiotika ikke virker mot. Medisinen har slutta å virke.

Resistens er miljøtilpasning

Illustrasjon som viser utviklinga av resistente bakterier ved bruk av antibiotika. Det blir færre og færre bakterier gjennom fire behandlinger, men deretter øker antall bakterier igjen, og vi har en antibiotikaresistent populasjon. Illustrasjon.
Åpne bilde i et nytt vindu

Når bakterier utsettes for riktig type antibiotika, dør de fleste av dem. Men noen få har kanskje gener som gjør at de ikke dør av medikamentet. De som overlever, vil nå formere seg kraftig, for alle konkurrentene er døde. Etter en stund har vi mange bakterier som er resistente. Medisinen virker ikke lenger.

Det er ikke bare bakterier som kan bli resistente mot behandling. Også lakselusa kan bli resistent mot de metodene vi bruker for å kvitte oss med den.

Begrense medisinbruken

For å passe på at den behandlinga vi gir dyra, skal fortsette å virke, er det viktig at vi ikke behandler dyr som egentlig ikke trenger det. Det er også viktig å behandle dyra på riktig tidspunkt og ikke bruke samme behandling flere ganger på rad.

Det beste er å unngå at dyra blir sjuke i utgangspunktet! Dette kan vi sørge for gjennom forebyggende helsearbeid og gode biosikkerhetstiltak.



Huskelappen

Resistens betyr "stå imot".

Mikroorganismer, parasitter og skadedyr blir resistente mot medisinene vi bruker.

Unngå sjukdom gjennom godt stell og god hygiene.

Begrens medisinbruken.

CC BY-SASkrevet av Trine Merethe Paulsen og Maia Hoff.
Sist faglig oppdatert 07.03.2017

Læringsressurser

Helse og velferd for fisk