Næringsstoffer i melk - Råvare, produksjon og kvalitet (RM-RMF vg1) - NDLA

Hopp til innhold
Fagartikkel

Næringsstoffer i melk

Melken er næringstett. Den inneholder B-vitaminer og en rekke viktige mineraler, blant annet kalsium, jod, kalium og fosfor. I tillegg er melk en kilde til proteiner av god kvalitet og er den største kilden til kalsium og jod i norske kost. Her kan du lese mer om de ulike næringsstoffene i melk.

Melkeprotein

Proteiner bidrar til normal beinhelse og til vekst og opprettholdelse av muskler. Forskjellige proteiner inneholder ulike kombinasjoner av aminosyrer. Noen av aminosyrene kan kroppen produsere selv, mens andre må tilføres gjennom maten. Melk inneholder proteiner med alle de 8 aminosyrene (9 for spedbarn) som kroppen ikke klarer å lage selv, derfor sier vi at melk gir deg proteiner av god kvalitet. Det er lurt å inkludere melkeproteiner i kostholdet.

Den viktigste kilden til jod i norsk kosthold

Melk inneholder jod, et mineral som er viktig for huden og stoffskiftet. Med stoffskifte mener vi omsetning av energi og andre stoffer i kroppen. Jod bidrar til at nervesystemet vårt fungerer som det skal, og til at de kognitive prosessene fungerer som normalt. For barn bidrar jod til normal vekst. Jod er også nødvendig for å unngå struma (en forstørrelse av skjoldbruskkjertelen i halsen).

Melk som kilde til kalsium

Melk er den største kilden til kalsium i kostholdet vårt. Kalsium bidrar til å vedlikeholde skjelettet og tennene. I tillegg spiller kalsium en rolle i energiomsetningen i kroppen og bidrar til at muskulaturen fungerer som den skal, samt til normal overføring av nervesignaler. Kalsium, sammen med D-vitamin, er nødvendig for normal vekst og utvikling av beinvev hos barn. I tillegg er det nødvendig for å stoppe blødninger og for normal cellefunksjon i kroppen.

Kalium

Melk inneholder mineralet kalium. Kalium bidrar til blodtrykksregulering og til normal muskelfunksjon og funksjon i nervesystemet.

B-vitaminer fra melk

Det finnes flere typer B-vitaminer. Typene har ulike navn, men de kan også omtales med bokstaven B og et tall. Melk inneholder to av typene:

  • vitamin B2 (riboflavin)
  • vitamin B12 (kobalamin)

Disse bidrar til normal omsetning av energi og normal nervefunksjon, og de er viktige for blodcellene våre. Vitamin B2 er dessuten viktig for hud og slimhinner (for eksempel i nese og munn) og for normalt syn. Vitamin B12 er med på å opprettholde immunforsvaret. Man har også sett en sammenheng mellom inntak av vitamin B2 og B12 og reduksjon av trøtthet og utmattelse. Vitamin B12 finnes i hovedsak i animalske matvarer.

Fosfor i melk

Fosfor bidrar sammen med kalsium til å vedlikeholde skjelettet og tennene. Det er også viktig for energiomsetningen i cellene. Hos barn er fosfor nødvendig for normal vekst og utvikling av beinvev.

Vitamin D-beriket melk

En variant av lettmelk fra både Q-meieriene og Tine er beriket med vitamin D. D-vitamin bidrar til normal muskelfunksjon og til immunforsvaret. I tillegg trenger vi vitamin D for å kunne ha normalt opptak og normal utnyttelse av kalsium og fosfor, som igjen er to viktige mineraler for beinhelsa.

Beriking av melk, smør og margarin er gjort for å forebygge D-vitaminmangel. Det er en del i Norge som kan være utsatt for mangel, spesielt blant personer som ikke er etnisk norske.

Fett i melk

Helsedirektoratet anbefaler at vi spiser tre porsjoner magre meieriprodukter daglig. Velger du mager melk, får du i deg lite fett. For at melka skal kunne kalles mager, må fettinnholdet være 1,5 g per dl melk eller lavere. Skummet melk er dessuten fettfri. Melken inneholder like mye vitaminer og mineraler, selv om fettprosenten er lavere.

Relatert innhold

Skrevet av Terese Glemminge Arnesen. Rettighetshaver: Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Sist faglig oppdatert 07.06.2020